Лайфстайл, Любопитно

“Хари Потър“ – романът омагьосал милиони по света

Повече от 61% от читателите по света смятат, че сагата на Джоан Роулинг за вълшебното момче Хари Потър е повлияла на техния мироглед. Книгата ги привлича с атмосферата от вълшебства и вълнуващия сюжет. Това показва проучване сред потребители на услугата за книги MyBook.

„По случай Световния ден на Хари Потър най-голямата услуга за абонамент на книги MyBook проведе анкета сред потребителите и разбра какво е отношението им към известната поредица от романи на Джоан Роулинг. Повече от 92% от анкетираните посочват, че са чели поне една книга за момчето магьосник, а над 61% от тях признават, че вълшебната история е повлияла на техния мироглед и личностно изграждане“, съобщават от пресслужбата на услугата.

Световният ден на Хари Потър се отбелязва на 2 май – деня, когато според митологията на сюжета се води битката за магическата школа „Хогуортс“ и приключва Втората магьосническа война. Според проучването, най-четената книга от сагата се оказва първият роман „Хари Потър и философският камък“, като всяка следваща част е четена по-малко от предишната.

“Хари Потър и затворникът от Азкабан” е обявен за най-обичания роман от поредицата, “Хари Потър и философският камък” е на второ място, а Хари Потър и нечистокръвният принц“ – на трето. В същото време 32% от анкетираните не могат да изберат своята любима книга от поредицата и признават, че са харесали всички части”, отбелязва услугата.

Сред достойнствата на книгата читателите нареждат и отделянето на голямо внимание от авторката на приятелството и взаимопомощта на героите.

Според проучването, Хърмаяни Грейнджър е любимката на читателите, а Хари Потър е на второ място. Повече от половината от анкетираните биха искали да бъдат ученици в школата на „Грифиндор“. Сред популярните магии водеща позиция заема „Reparo“, която в магическия свят прави възможно възстановяването на счупени предмети. На второ място е заклинанието „Expecto Patronum“, което служи като защита срещу дементорите – същества, които се хранят с положителните емоции на човек. /БГНЕС

DW.COM