Лайфстайл, Любопитно

Художникът Jorrras провокира зрителите да потърсят невидимата страна на образа

Художникът Георги Георгиев – Jorrras излезе с нова провокация към ценителите на изкуството. Новата му експозиция, съпътствана и от арт инсталации е озаглавена „Хотел 2“ и е естествено продължение на миналогодишната му изложба „Хотел 1“. В новия си проект Jorrras продължава своите изследвания върху природата на изображенията, а дом на неговото изкуство е водната кула в Лозенец, в която се помещава галерия +359.

В интервю за БГНЕС кураторът на изложбата Ирина Баткова каза, че тази година обектите са повече, а картините са продукт на напластяване и са по-обемни.

„Това смесване на различни техники и смесване на различни изображения дава представата за разнородната реалност, в която живеем. От една страна това е реалността на художника, в която той се изявява като творец и тук има изображения, които са свидетелство за личната творческа креативност. От друга страна всичките тези опаковки, строителни материали, с които работи, те са свидетелство за човешката продукция, която ежедневно ни заобикаля, с която ние разполагаме, която придобиваме или се отърваваме от нея. Всички тези обекти, са обекти на една реалност, в която образът има много разнороден живот“, разкрива ни Баткова закодираното послание на твореца.

Името на изложбата следва първото издание.

„В първата изложба ние разсъждавахме върху идеята за хотела като едно място, което е безлично. То е имитация на дом, но не е дом. Това е едно място, в което човек пребивава временно с някакви временни притежания, но въпреки начина по който ние намираме една хотелска стая в един перфектен вид, тя носи следи от предишните обитатели. Това наименование намекваше за това, че повърхността на образа всъщност има една скрита страна. Отново в тази изложба, ние виждаме образи, които са напластявани, т.е. под повърхността, на това което е видимо има много невидими изображения, които не могат да бъдат видени, те могат да бъдат само предположени от зрителя“, казва още тя и добавя, че видимото и невидимото, и рационалното и ирационалното се срещат в полето на тази изложба.

В рамките на експозицията посетителите ще видят и разглобени на части мебели от ателието на Jorrras, вериги, различни крепежни елементи – всеки предмет е внимателно манипулиран с класически техники на консервация, реставрация или подготовка за живописни интервенции, които запечатват детайлите на един цялостен наратив. Тази инвазия на всекидневието, има много ясни кодове.

Изложбата може да бъде посетена до 12 септември. /БГНЕС

DW.COM