Лайфстайл, Шоубизнес

81 дни по-късно: Народният театър отваря врати

81 дни след последното изиграно представление преди обявяването на извънредното положение, Народният театър „Иван Вазов“ отново отваря врати, предаде репортер на БГНЕС.

„Аз идвах тук, разбира се, никой не може да ми каже да не вляза, но слизал съм в салона и трябва да ви кажа, че гледката беше много лоша. Чувстваше се, като че ли е един такъв самотен, остарял, пренебрегнат, изоставен. Но сега салонът е светнал, щастлив, като всички колеги. Даже колегите си пожелават днес “на добър час” за новия сезон. То не е новия сезон, но емоционалното им състояние това предполага, че е нещо ново, някакво ново начало. Дай Боже, при него да няма спирка!”, сподели пред БГНЕС директорът на театъра Мариус Донкин.

Представлението, което ще сложи ново начало на прекъснатия сезон на Народния театър, е моноспектакълът „Пътят към Афродита“ на Бойка Велкова. Специален гост на 10 юни е виртуозният музикант Теодосий Спасов, който е и автор на музиката на няколко от най-хитовите спектакли на Народния театър. На следващия ден – 11 юни, на гости на Бойка Велкова на сцената ще бъдат Параскева Джукелова и Радина Боршош.

„Няколко вечери подред ще бъдат моноспектакли, тъй като все пак искаме да покажем на зрителите една последователност, да има едно постепенно навлизане”, посочи Мариус Донкин. Той каза, че всички служещи в този театър са минали през преглед и няма нито един, който да има положителна проба за коронавирус. „В този смисъл зрителите могат да бъдат спокойни. Могат да бъдат спокойни, тъй като всичките климатични инсталации отговарят на необходимите условия, така че ние сме създали всички условия да се чувстват спокойни, да бъдат здрави, да бъдат щастливи с нас. Защото както те, така и ние имаме голяма необходимост от контакта с тях”, сподели още директорът на театъра.

Театърът е подготвил и серия от всекидневни срещи на открито с актьори, режисьори и драматурзи. Срещите ще се провеждат от днес всяка вечер на откритата сцена „Зад театъра“, която се намира в двора на служебния вход. Те ще са с начален час 21:30 ч. Директорът на театъра каза, че ако вали, има възможност да се качат веднага на четвъртия етаж.

Как отваря театъра след 81 дни, с какви емоции? “Малко ми е трудно, както Вазов в една своя реч пред Народно събрание казал: “Липсват ми думи. Чувствата и емоциите са тези, които ме покоряват и аз не мога да бъда адекватен с думи на тях. Изключителна радост, и изключителна отговорност – отговорност, защото сме дълбоко убедени, че за да възстановим икономиката си, за да възстановим живота си, който сме имали преди и който може би харесваме, трябва да възстановим духа си, а начинът, по който може да бъде възстановен духът, е чрез изкуството, чрез театъра. Пак се сещам за Вазов. Вазов казва, че “театърът е най-добрия способ, чрез който би могъл да се възпламенят народните маси дори до степен на саможертва”, сподели Мариус Донкин. /БГНЕС

DW.COM