София, Югозападна България

София град

София е най-големият град в България и столица на страната. Градът се разпрострира на 6969,4 кв. км площ. По статистически данни към декември 2018 г. населението на София е 1 241 675 души. Тук са концентрирани 19.0% от населението и 21.7% от работната сила в страната.

Столична община е единствената, подразделена на повече от един избирателен район. Те са три, като всеки един от тях включва по осем градски района. Те са София-23 (юг и югоизток), София-24 (център и североизток) и София-25 (запад и северозапад). Територията на общината е разделена на 24 административни района.

Столична община е най-големият работодател в България. За изборната 2019 г. общината разполага с рекорден бюджет в размер на  1.75 млрд. лева.

Столицата София се нарежда на 8-мо място сред общините с най-висока средна заплата през 2017 г. от 1 433 лева.

В столицата се произвежда около 40% от брутния вътрешен продукт на България. Най-големият бенефициент е общинското дружество Метрополитен, което стопанисва столичното метро.

В последните 15 години Столична община се управлява от кмет на ГЕРБ. След частичните местни избори през 2005 г. София се управлява от Бойко Борисов, сега премиер, през 2007 г. той печели редовните местни избори. През 2009 г. начело застава Йорданка Фандъкова, която е градоначалник до днес.

По райони

Район „Триадица“

Район „Триадица“ включва в границите си следните жилищни зони – жк. ”Гоце Делчев“, жк. ”Стрелбище“, жк. ”Иван Вазов“ и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади“ I и II, жк. ”Южен парк“, западната част на кв. ”Кръстова вада“. Населението на района е над 70 200 души. На територията на района се намират най-големите лечебни заведения в София, 8 детски градини, 13 училища и 4 читалища. Кметът на района е Николай Терзиев (ГЕРБ).

Район „Лозенец“

Обхваща кварталите „Лозенец“ и „Хладилника“, западната част на „Витоша“, източната част на квартал „Кръстова вада“, югозападната част на Борисовата градина и местността около Софийския зоопарк. Населението на района е около 50 000 души. Кмет на района е Любомир Дреков (ГЕРБ).

Район „Люлин“

Районът включва едноименният ж.к., който е най-големият жилищен комплекс у нас, и по-малките квартали Филиповци и Република, разположени извън Околовръстния път и промишлената зона северно от булевард „Европа“. Ж.к. „Люлин“ е разделен на 11 микрорайона. Населението на района е около 127 000 души. Софийският квартал „Люлин“ е с население приблизително колкото град Плевен, по-голям е от целия град Велико Търново, старата столица на България, с цели 51 880 души. Кмет на района е Милко Младенов (ГЕРБ).

Район „Младост“

„Младост“ е втората най-голяма спалня на София. Строежът на жилищни блокове в ж.к. „Младост“ започва през 1960-те години. Сега в района има 412 блока. Районът обхваща вторият голям софийски жилищен комплекс „Младост“, квартал Горубляне (в който има назначен кметски наместник), квартал Полигона и 2 основни промишлени зони – научно-производствена зона „Изток“ и научно-производствена зона „Горубляне“. Населението на района е 103 650 души. След зрелищния арест на Десислава Иванчева, кмет на района е арх. Румен Русев, назначен временно от СОС.

Район „Красно село“

На територията на района се намират жилищните комплекси ж.к. „Лагера“ и ж.к. „Славия“, а южно от него квартал „Крива река“, ж.к. „Хиподрума“, кварталите ж.к. „Белите брези“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Борово“, ж.к. „Бъкстон“. Населението на района е 87 180 души. Кмет на района е Христо Апостолов (Реформаторски блок).

Район „Подуяне“

Районът включва квартала „Васил Левски“ и жилищните комплекси “Хаджи Димитър”, „Сухата река“, „Левски-В“ и „Левски-Г“. Районът е трети в столицата по население – 85 996 жители. Кмет на района е Ева Митова (ГЕРБ).

Район „Студентски“

Районът обхваща Студентски град, както и кварталите Дървеница и Мусагеница. Населението на района е 71 961 души. Кмет на района е Димитър Дилчев (ГЕРБ).

Район „Надежда“

Населението на района е около 68 000 жители. Район „Надежда“ включва кварталите „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Кмет на района е Димитър Димов (ГЕРБ).

Район „Слатина“

Районът включва кварталите „Христо Смирненски“, „Гео Милев“, „Редута“, „Яворов“, „Христо Ботев“, както и летище София. Район „Слатина“ е с население от 72 377 жители. Кмет на района е Наталия Стоянова (ГЕРБ).

Район „Искър“

„Искър“ е административен район в Столичната община. Наименуван е на река Искър, която протича в източната му част. Има 69 769 жители с постоянен адрес по данни на ГРАО и постоянно население от 63 248 души, според НСИ. Кмет на района е Ивайло Цеков (ГЕРБ).

Район „Витоша“

Районът се намира в подножието на планината Витоша и обхваща кварталите Бояна, Симеоново, Драгалевци, Павлово, Бъкстон, Манастирски ливади, Княжево и селата Владая и Мърчаево. Населението на район „Витоша“ е 61 467. Кмет на района е Теодор Петков (Реформаторски Блок).

Район „Красна поляна“

„Красна поляна“ е един от най-близко намиращи се до центъра на София райони. Той включва кварталите ж.к. „Илинден“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“ 1, 2 и 3 част. Населението на района е около 66 000 души. Около 15 000 от тях са роми, живеещи в квартал Факултета и бившите виетнамски общежития. Кмет на района е Иван Чакъров (ГЕРБ).

Район „Овча купел“

„Овча купел“ включва кварталите „Суходол“ и „Горна баня“ и жилищните комплекси „Овча купел“, които са образно разделени чрез различни географски обекти и затова е прието разделението „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино. Населението на района е около 49 000 души. Кмет на района е Христина Семерджиева (ГЕРБ).

Район „Връбница“

„Връбница“ включва столичните жилищни комплекси „Обеля“ 1 и 2, „Връбница“ 1 и 2, кварталите „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Република“ 2, както и селата Волуяк и Мрамор. Населението на района е от около 48 000 души. Кмет на района е Младен Младенов (ГЕРБ).

Район „Сердика“

Сердика се намира в центъра на столицата и обединява кварталите Фондови жилища, Банишора, Орландовци, Малашевци, Бенковски и централната част на Драз махала. Районът обхваща стария исторически център на София и голяма част от забележителностите на града – музей, галерии. Населението на района е около 50 000 души. Кмет на района е Тодор Кръстев (ГЕРБ).

Район „Възраждане“

Територията на района почти изцяло принадлежи на главния градски център на столицата. Някои квартали в района са „Зона Б-2“, „Зона Б-3“, „Зона Б-4“, „Зона Б-5“, „Зона Б-18“, „Зона Б-19“ (известни общо като „Зоните“) и ж.к. „Сердика“. Населението на района е около 48 000 души. Кмет на района е Савина Савова (ГЕРБ).

Район „Илинден“

Район „Илинден“ се намира в северозападната част на София, в близост до центъра и включва следните квартали: ж.к. Захарна фабрика, ж.к. Гевгелийски, ж.к. Света Троица и ж.к. Илинден, разположени на площ от 3310 дка с обща численост на населението от 35 820 жители. Кмет на района е Иван Божилов (ГЕРБ).

Район „Средец“

Районът граничи с районите Триадица, Лозенец, Слатина, Изгрев, Възраждане и Оборище. Район „Средец“ е населяван от около 47 000 жители. Кмет на района е Мария Ачкова (Реформаторскки блок).

Район „Оборище“

Територията на район „Оборище“ обхваща част от центъра на София. Населението му е над 36 000 жители. На теритоята на района са разположени множество културни институции – театри, кина, музеи, галерии, националната библиотека, паметници. Кмет на района е Васил Цолов (Реформаторски блок).

Район „Изгрев“

„Изгрев“ включва кварталите ж.к. „Изток“, ж.к. „Изгрев“  и ж.к. „Дианабад“. В района има и 17 дипломатически посолства. Населението на района е над 33 000 души. Кмет на района е Цветомир Жеков (ГЕРБ).

Район „Нови Искър“

Административният център на район „Нови Искър“ е град Нови Искър. Районът е вторият по територия (след район Панчарево) измежду 24-те столични района. Той е разположен на площ от общо 220 000 дка. Обработваемата земя в район „Нови Искър“ е 150 000 дка, което го прави най-земеделския район в Столична община. Населението му е 26 200 жители. Районният кмет е Даниела Райчева (ГЕРБ).

Район „Панчарево“

Район Панчарево е най-големият по територия административен район на Столична община с площ от 364 743 дка. Включва десет села: Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана, местностите Камбаните, Детски град, както и тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип. Село Панчарево е административен център на района, но всички останали села имат и собствени кметове, с изключение на с. Плана, което има само кметски наместник. Населението на района е около 30 000 души. Кмет на района е Димитър Сичанов (ГЕРБ).

Район „Кремиковци“

Районът включва кварталите Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци, селата Горни Богров, Долни Богров, Яна и Желява, както и град Бухово. Най-голямото населено място е кв. Ботунец, а най-малко – село Желява. Районът заема значително място в Столичния промишлен комплекс. Населението е около 24 000 души. Кмет на района е Ивайло Панев (СДС).

Район „Банкя“

Административният район включва селата Иваняне и Клисура и град Банкя – централна част и кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман, както и прилежащите към тях вилни зони с обща площ 5.3 km2 с население с постоянно жителство около 9800 души. Кмет на района е Рангел Марков (ГЕРБ). /БГНЕС

DW.COM