Без Филтър

Георги Мамалев: С творчеството си Филип доказа, че е звезда

„Филип Трифонов беше звезда. Той го доказа с творчеството си“. Това заяви пред БГНЕС актьорът Георги Мамалев.

В църквата „Свети Седмочисленици“ се състоя поклонението пред Филип Трифонов, който бе любимец на българските зрители с ролите си в „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“.

Мамалев се запознава с Филип, когато е на 19 години по време на снимките на първия си филм, още преди да постъпи в Театралната академия.

„Филип е нещо като мой наставник. Аз за пръв път заставах пред камера. До мен беше звездата Филип Трифонов. Той вече беше участвал в един изключителен филм „Момчето си отива“. Много се радвам, че снощи отново имах възможност да го гледам по БНТ“, каза Георги Мамалев.

За него „Момчето си отива“ е един прекрасен пример за социалистическия неореализъм в родната кинематография.

„В кариерата на Филип Трифонов голяма роля изигра участието му във филмите на Людмил Кирков. За него не се говори много. Ако след време хората искат да видят как сме живели по времето на социализма, трябва да вземат негов филм и ще разберат за какво става дума. Дори документални филми няма да има за това време, защото те ще бъдат някакви манифестации и т.н.“, заяви Мамалев.

Освен големия талант, Филип Трифонов е и много добър човек. „Дори когато се възмущаваше от нещо, той го казваше с усмивка. Това е голяма благодат“, спомня си актьорът.

„Людмил Кирков умееше да разказва тъжно-смешни и смешно-тъжни неща. Това е изключително майсторство. По същия начин играе и Филип. Между тях съществуваше симбиоза. Затова филмите им имаха такъв успех. Наблюдавах го как играе в „Момчето си отива“ и се разплаках. Вземете ролята на Невена Коканова, тя не говори, няма текст. Филип също нямаше текст в „Оркестър без име“, а играеше толкова плътно и съдържателно. Това го може само големият актьор. Да разказваш смешно тъжни неща и с тъга да разказваш смешни истории, да го показваш на филм, това го може само големият режисьор… Отиде си и част от моя живот!“, сподели Георги Мамалев. /БГНЕС

DW.COM