Без Филтър

Германският бизнес: ЕС е подценен

Германският бизнес възнамерява да разгърне активна проевропейска разяснителна кампания в навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще се състоят на 23-26 май, а след това да я превърнат в дългосрочен проект.

Германските бизнесмени смятат, че техните британски колеги не са действали достатъчно решително и не са обяснили на жителите на Острова предимствата от членството на тяхната страната в ЕС. Това на свой ред е спомогнало да се гласува на референдума в полза на Брекзит.

Две трети от бизнеса смятат ЕС за подценен

„От това трябва да се направят правилните изводи“, се подчертава в плана за действие от 12 точки, който е разработен от Федералното обединение на търговско-промишлените палати на Германия (DIHK). „Националистическите тенденции, които все по-често избухват в страните-членки на ЕС, усложняват трансграничния бизнес и поставят под съмнение основополагащите принципи на вътрешния пазар“, се казва в документа.
Самият германски бизнес високо цени предимствата на вътрешния пазар на Евросъюза, с други думи – членството на своята страна в ЕС. Това показват публикуваните в началото на април резултати от онлайн проучване, проведено от DIHK сред собствениците и мениджърите на 1800 големи, средни и малки фирми, представляващи всички ключови сектори на германската икономика.
„Евросъюзът е по-добър, отколкото мислим“. С това твърдение са съгласни две трети /67%/ от анкетираните бизнесмени. Едва 9% са заявили, че това не е така, останалите са заели неутрална позиция.

Главните предимства на ЕС: политическата стабилност и еврото

Германските делови кръгове виждат най-голяма полза от европейската интеграция за своите компании в политическата стабилност на континента. На този аспект акцентират 82% от запитаните. Много показателно е, че през 2006 г. при подобно проучване същото е посочено от 53%.
Следователно, германските бизнесмени за изминалите малко повече от 10 доста бурни в политически план години са започнали да ценят много повече ролята на ЕС в укрепването на демократичните и правови институции в Европа. От тук, съответно, и нарасналата готовност на бизнеса да се включи в проевропейската предизборна кампания в ситуация, когато тази политическа стабилност се е оказала заплашена. А тя е заплашена от настойчивите опити на евроскептиците и другите антиевропейски сили да прокарат своите кандидати в Европарламента.
Като второ главно предимство на ЕС почти три четвърти от германските бизнесмени са посочили еврото, по-точно казано, „отсъствието на валутни рискове“ благодарение на прехода към обща парична единици. Доста показателно е, че през 2006 г., когато след въвеждането й в обръщение не бяха минали и 5 години, възможността да се прави бизнес без да се страхуваме от валутните колебания беше оценена високо от 59%. Така че за изминалите години, въпреки продължителната и тежка дългова криза в еврозоната, значението на еврото в очите на бизнеса значително е нараснало.

Брюксел е много важен за търговската политика

В първата петица на предимствата от членството в Евросъюза също така са влезли свободният достъп до европейския пазар /69%/, единните норми и стандарти /67%/ е единната търговска политика /57%/. Последното е особено важно за компаниите, които правят бизнес извън ЕС.
Има се предвид сключването на търговски споразумения с трети страни и създаването на зони за свободна търговия /най-пресният пример е договорът с Япония/, отстояването на интересите на европейския бизнес в СТО или в двустранните отношения /съвсем неотдавна Брюксел задължи Китай да разшири правата на европейските компании в КНР и да ограничи субсидиите за китайските компании/.
Само 38% от запитаните германски бизнесмени са посочили като много важно предимство на ЕС възможността да получават финансова подкрепа от бюджета на ЕС.

Приоритети за бъдещето: валутният съюз, кадрите и свободната търговия

На въпроса, на кои теми трябва да се фокусира в бъдеще следващият Европейски парламент и Европейска комисия, участниците в анкетата на DIHK са поставили на първо място „укрепването на способността на валутния съюз да се противопоставя на кризите“ /62%/, като тази точка е посочена като приоритетна от 82% от компаниите във финансовия сектор.
Вторият приоритет за всички анкетирани /55%/ е подкрепата от страна на ЕС в областта на професионалното и техническо образование, което отразява нарастващата тревога заради дефицита на квалифицирани кадри, която изпитват германските делови кръгове. Най-голямо значение тази тема има за германските фирми в областта на услугите.
Непосредствено след тази точка 54% са посочили укрепването на многостранните правила за световната търговия и вземане на мерки срещу протекционизма. Това направление е особено важно за представителите на обработващата индустрия. С други думи, германският бизнес очаква от Брюксел ефективна защита, например, от американските наказателни мита.
Сред останалите приоритети са унифицирането на данъчните ставки, по-последователно взимане под внимание на интересите на малките и средни фирми при въвеждането на нови правила за регулиране на бизнеса, провеждане на екологична политика, която да не е за сметка на конкурентоспособността на фирмите, по-нататъшно намаляване на бариерите за стоковите потоци и услуги.
„Германските компании прекрасно разбират, какво означава за тях ЕС: той е гарант за общия вътрешен пазари и надежден пристан във времената на глобална турбуленция“, обобщи ръководителят на DIHK Ерик Швайцер. Той призна, че е удивен от високата принципна подкрепа за ЕС сред германските бизнесмени, при това дори при тези от тях, които не работят извън пределите на Германия. /БГНЕС
——
Андрей Гурков, „Дойче Веле“.

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
4°
clear sky
humidity: 70%
H 3 • L 2
11°
Sat
13°
Sun
16°
Mon
16°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM