Без Филтър

Десислава Алексиева: Книгодаряването поддържа живота в обществото ни

Едно успешно общество започва от четенето, а любовта към четенето се възпитава в родителския скут. Ние трябва да окуражаваме родителите да четат на децата си. Една от най-смелите инвестиции е в книга, четене и образование.

Това каза в интервю за БГНЕС Десислава Алексиева, която е член от Управителния съвет на Асоциация “Българска книга”.

На 14 февруари се отбелязва Международния ден на даряването на книги или International BookGiving Day. За първи път това се е случи през 2012 г., а към момента 44 държави подкрепят инициативата, сред които Франция, Индия, Бразилия, Дания, Германия, Египет, Канада, Мексико, Унгария и България. У нас Асоциация “Българска книга” организират в този ден акция под надслов “Книгодаряване” – кампания за даряването на книги. От организацията се обръщат към бизнеса и всички хора, които вярват в силата на книгата, с апел да купят книги и да ги дарят на своите любими училища, библиотеки, читалища.

“Книгодаряването много прилича на кръводаряването – има горе-долу почти същата животоспасяваща функция, защото когато ние даряваме книги даваме възможност на хората, които по една или друга причина нямат достъп до тях, да имат достъп до книги. То е точно толкова важно за функционирането на едно жизнено общество. Има пряка връзка между четенето и икономическите резултати, за академичните резултатите на децата не споменаваме, защото е абсолютно очевидно. Така, че ако ние искаме да сме живи като общество, книгодаряването е чудесен начин да поддържаме живота в нашето общество”, каза Десислава Алексиева.

Тя посочи, че във водещите икономики е наблюдавана пряка връзка между нивата на четене – и то не на задължителна литература, а на т.нар. четене за удоволствие – и академичните и икономически резултати. „Тоест, реално с увеличаването на нивата на четене се подобрява и просперитетът”, посочи дамата и подчерта, че една от най-смислените инвестиции е в книги, четене и образование.

Алексиева обясни, че в момента библиотеките се подпомагат през програми на Министерство на културата, които са на проектен принцип, но това е недостатъчно.

„Има препоръки, т.нар. „библиотечен стандарт” – колко книги трябва да има на глава от населението в библиотеките. За момента ние сме на нива около 6-7 пъти под минимума, който е необходим, за да се вижда промяната, за която си говорим в обществото. Реално книгите и достъпът до книгите са част от основните човешки права – правото на информация и на образование. Така че е изключително важно да се изграждат политики, които да бъдат прилагани дългосрочно и да се отделят достатъчно средства за книги”, каза тя.

Десислава Алексиева обаче поиска да говорим и за това, което ние като общество можем да направим, защото всичко зависи и от нас. „В момента много хора примерно свързват 14 февруари с празника на любовта, но от 2012 година това е и празник на любовта към книгите – Денят на книгодаряването. В него всички хора са призовани да подпомагат читалищата, училищата, библиотеките – местата където се разпространява култура и образование”, разказа дамата. Тя подчерта, че не само отделните хора могат да дарят книги. „Има големи компании, в които корпоративна социалната отговорност е много развита, и които правят дарителски акции на читалища и библиотеки. Това би следвало да бъде окуражавано и насърчавано”, посочи тя.

Преди да дарите книга от АБК призовават да се поинтересувате от какво има нужда примерно читалището или училището, библиотека, на което искате да дарите и тогава да ги купите и занесете.

„Нека акцията за книгодаряване да не се превърне в това: „Ние искаме да дарим каквото на нас ни е излишно и се чудим къде да го занесем”. Нека бъде по-скоро такава: „Нека видим от какво имат нужда, за да занесем това, от което общността, която съответната библиотека, читалище, училище обслужва, има нужда, за да има наистина смисъл от тази акция”, посочи Алексиева. Освен нова книга, може да дарите и такава, която е запазена, но е важно там където ще я дарите да има нужда от нея.

Като добър пример тя даде Софийски международен литературен фестивал за деца, организиран от АБК. „Ние призовахме хората да станат вълшебници и да дарят книги на конкретни деца, на базата на техните конкретни желания. Всички деца, които бяха заявили желание да получат книга я получиха в рамките на тази кампания. Това е една изключително силна лична кампания, в която ние не само че даряваме книги на някого, но и овластяваме децата да имат избор на книги и те да получат това, което са избрали”, посочи тя.

Алексиева подчерта, че е важно инициативата за даряване на книги да продължава не само в рамките на 14 февруари, но всеки ден. „Хората да бъдат активни в това да дават нови и запазени книги, да даряват книги на библиотеките, за да може цялото общество да има достъп до образование, култура и книги”, каза тя.

Освен член на УС на АБК, тя е и собственик на книжарница в центъра на София и не скри, че хората, които идват при нея изключително много разчитат и на това, че ще получат компетентен съвет, особено по отношение на книгите за деца. „Това е една изключително важна тема. Нека го кажем: Едно успешно общество започва от скута на родителя и любовта към четенето се възпитава в родителския скут. Тоест, ние трябва да окуражаваме родителите да четат на децата си, да намират дори мъничка пролука, дори тези 5 минути, които са откраднали в ежедневието си ще бъдат онова важно време, което е инвестиция в бъдещето”, посочи тя.

Макар да е сравнително отскоро в този бранш, дамата не крие, че през последните години има изключително положителна тенденция в книгоиздаването и тя е в издаването на качествени книги, с добра редакция, добро оформление, красива корица, хубави илюстрации, добре написан текст.

„Тоест, по някакъв начин развиваме критерии за това какво е естетически доброто в книгата и какво е означава стойностна книга. И все повече са издателствата, които се осмеляват да издават книги, които може би преди 10 години нямаше изобщо да бъдат на пазара. Така, че този бранш се развива и то по един изключително стойностен и добър начин”, каза още Десислава Алексиева. /БГНЕС

DW.COM