Без Филтър

Димитър Ганев: Борисов иска да се разграничи от ДПС

Оставките на Горанов, Караниколов и Младенов няма да изпият енергията на протеста.

Трите оставки на министри са част от традиционния стил на управление на премиера Бойко Борисов. Той действа бързо и рязко, когато се вдигне градусът на напрежението, има фокус върху отделни ресори, министри или някоя законодателна инициатива. Премиерът или сменя министрите, или променя закона, или спира някоя законодателна инициатива. Това наблюдаваме и сега.

Причините за оставката на точно тези трима министри – Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Младенов – е, че през последните десетина дни Борисов беше пакетиран в един отбор с ДПС. За някои от тях от месеци, а за други от години се смята, че са в по-близки връзки с ДПС. Това, което иска да направи Борисов, е да сложи дистанция между ГЕРБ и ДПС, и да се отдалечи от тях. Това е тактически ход на премиера, който сме наблюдавали и преди. Образно той иска да изхвърли една политическа тежест от балона, за да може този балон отново да полети нагоре и съответно да се създаде нова политическа ситуация.

Тези оставки няма да изпият енергията на протеста. Протестът няма да стихне или да намалее вследствие на тези оставки. С тях Борисов си купува политическо време. Още вчера се пуснаха няколко варианта, които стоят пред премиера. Те бяха три, избра се четвърти. Премиерът си купува може би седмица, в която от него няма да се искат някакви непосредствени действия. Той ще иска да види как ще се развие протестът. Други фактори през следващите няколко дни могат да повлияят на протеста и на политическата ситуация. Тя може да се стабилизира поне малко и Борисов да се окаже в друго положение. Това е основната му цел с оставките.

Ако ситуацията остане непроменена през следващите дни, бъдете сигурни, че трите варианта, които се обсъждаха в сряда отново ще бъдат на масата. Кой от тях ще бъде приет, ще се реши вследствие на динамиката на събитията от последните дни.

Политическата криза, в която влязохме преди седмица, не е следствие: 1. на външни фактори; 2. на активността на едри бизнесмени или олигарси. Протестът е много нехомогенен. Основната група, която му дава жизненост, е групата на градската либерална общност. Тя отдавна има негативно отношение към управлението, няма доверие на Борисов. Между тях има политическа пропаст. Това, което изкара тези хора на улицата е натрупването на няколко събития през последните месеци. Сред тях са Алепу, филмът „8 джуджета“, първата акция на Христо Иванов в „Росенец“ и влизането на Прокуратурата в Президентството, което беше непосредственият повод за протестите.

В момента се приписва някаква роля на Васил Божков. Той дори и да има някаква роля, тя е маргинална. Тя е свързана с някакви малки групи, които са с някаква цел, вероятно, да направят провокация. Масово хората, които са излезли на протеста, не са платени от когото и да било. Не това е обяснението, че гражданите протестират.

Що се отнася до геополитическите фактори не е изключено, те да се възползват впоследствие от създалата се политическа криза – да оказват натиск или подкрепа на различни политически субекти, но не те родиха тази ситуация.

Към този момент единственото сигурно нещо е, че Борисов се опитва да набие ръчна спирачка на засилващата се политическа криза и по някакъв начин да стабилизира ситуацията. Не се мисли за предсрочни парламентарни избори, но това не означава, че тях няма да ги има. /БГНЕС

———-

Димитър Ганев, политолог в социологическа агенция „Тренд“. Анализът му е направен специално за БГНЕС.

DW.COM