COVID-19, Без Филтър

Д-р Влахова: Стоматолозите са на огневата линия, но ни няма в статистиките

Ние сме на огневата линия, но ни няма в статистиките. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Ирен Влахова, магистър по лазерна стоматология, която работи предимно с деца.

В условията на пандемия от коронавирус стоматолозите настояват пациентите им да не идват при тях с някакви прояви на симптоми.
„Да не идват с леко драскане в гърлото, с температура от вчера, с репликата: ама на мен вече нищо ми няма, или: ама то детето ми беше със сополи два дни, но днес не. Както знаем този вирус е по-различен от другите. Хората, които не вярват в него, често го сравняват с грипния вирус, но разбрахме, че COVID-19 е много по-заразен и има по-дълъг инкубационен период. Това кара хората да се чувстват здрави и да не знаят, че са носители и го разпространяват, още повече, ако не носят маски”, сподели д-р Влахова.
Вирусът има една цел – да намери къде да се размножи и ние го улесняваме като не се пазим.
„Ние сме единствените хора, пред които маските са долу. Когато пациентите си отворят устата, влизаме в неравна борба с вируса. Ние сме на огневата линия. Навсякъде другаде пациентите носят маски. Спазваме всички мерки, работим със скафандри, с шлемове. Пред нас, обаче пациентът е с отворена уста, много често се случва да се изкашля, много често децата имат сополи и секрети”, подчерта д-р Влахова.
Стоматологът призова хората да разберат колко важно е да се носят маски в тази опасна ситуация. Това е предпазна мярка, която е доказана в цял свят и трябва да бъде спазвана от всички, ако искаме да ограничим разпространението на опасния вирус.
„Трябва да спазваме тези простички мерки – маски, дистанция, миене на ръцете, без да търсим някакви различия, без да търсим преди три месеца кой какво е казал и кой ще ни чипира след още няколко месеца. Защо губим толкова енергия да търсим различията, вместо да се обединим зад каузата за оцеляване на хората в тази различна и тежка ситуация. Това, което се случва е сега и ако ние успеем да се опазим, да сме отговорни, много по-лесно ще преборим този вирус“, заяви д-р Влахова.
Според нея трябва да реагираме като общество. Нормално е да мислим различно, но до правилно решение се стига само чрез дискусия, чрез правилно поднесена информация.

„Не може някой да каже: Днес няма да си нося маска! Или да го кажеш на детето си в тази връзка. Сега градим новото поколение и то трябва да знае, че има правила, които трябва да се спазват. Ние сме длъжни да пазим не само себе си, ние сме длъжни да пазим и другите хора. Това е много важно”, категорична е тя.
Д-р Влахова изтъкна, че никой никъде не споменава за денталните лекари и предизвикателствата, пред които са изправени по време на пандемията. Те просто липсват от статистиките, които чуваме ежедневно.
„Нито сме от преболедувалите, нито сме от заразените, нито сме от починалите, никъде ни няма. Всяка статистика завършва с лекар, медицинска сестра, санитар, шофьор на линейка и дотам. Никъде няма стоматолози. Не отговаряме очевидно и на условията за финансиране и помощ. А вчера, например, научих за колежка, която е починала, днес разбрах за още двама колеги, които са починали от пневмония. Министър Ангелов със сигурност знае кои лекари са починали, а знае ли колко дентални лекари са заразени, болни или сме ги загубили?“, заяви д-р Влахова и добави: „Ние също имаме нужда от всички предпазни средства, но на нас никой не е дошъл да ни даде”. Тя посочи, че още при избухването на пандемията е имало страхотна спекулация в цените и тя е купила кутия с маски за 256 лв. “Имам фактура, това беше още март месец”, обясни стоматологът.

Д-р Влахова отправи призив в социалната мрежа, в който освен всичко друго казва, че не иска стоматолозите да са толкова невидими. „Искам и ние да сме сплотени както са учители, фармацевти, лекари. Защото къде сме ние – не на първа линия, а на ОГНЕВАТА линия. Ние сме в пожара на вируса и усещаме „жегата“ и горим, ще започнем и да угасваме…”. Стотици са я подкрепили.
„Това са хора, които мислят като мен и смятат, че е време и на нас най-накрая да ни обърнат внимание. Разпределят се пари, разпределят се материали. В началото през март казаха, че има всякакви средства за колегите, и че стоматолозите трябва да си ги купят. Добре, ние ще си ги купим, но откъде? Представете си в клиника от 10 човека, ако шефът трябва да купува всеки ден индивидуални облекла, къде отиват сметките въобще?”, попита тя.
По думите й, сега вече „горе-долу има откъде”. Тя обаче даде пример, че една кутия с ръкавици през март е струвала 12 лв. за 300 бр., сега 100 бр. струват 30 лв. „Цените се качват навсякъде, качват се и на продуктите по магазините, а ние не, че не можем да ги вдигнем, но не го правим все още. Слава Богу, че има фирми, които не спекулират и се грижат за нас, за да може лечебният процес да протича както трябва“. Д-р Влахова обясни, че имат стоматологични депа, от които се снабдяват с техните материали, от там купуват и ръкавици, предпазни средства, но там струват по-скъпо, отколкото в аптеките.
Стоматологът каза, че имат съсловна организация, плащат си в началото на всяка година 150 лв. членски внос. „Но така или иначе ние не усещаме тяхната помощ във всяко едно отношение, това споделят и колегите. Не можем да вършим стари неща и да очакваме нови резултати. Очевидно много неща трябва да се променят, трябва да има лидер, който да застане, както застават учителите, както застават фармацевтите, както застават лекарите, когато има някаква нужди. Трябва да се промени нещо отвътре, за да може ние да имаме някаква сигурност, защото така ние сме в нищото, което не е хубаво”, заключи д-р Ирен Влахова. /БГНЕС

DW.COM