Без Филтър

Какво ще си говорят Тръмп и Ердоган?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще се опита да разубеди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да развива връзки с Русия и да ограничи възможностите за изпълнение на големи двустранни договори, включително проектът за изтребители F-35, според американски експерти.

Разговорите между Тръмп и Ердоган ще се проведат в Белия дом на фона на трудните отношения между двете страни, които са още по-сложни поради разногласия около Сирия. Независимо от това, анализаторите вярват, че страните ще могат да се концентрират върху въпроси от взаимен интерес и евентуално да постигнат известен напредък.

Матю Хоу, старши сътрудник в Центъра за международна политика във Вашингтон, изтъква, че срещата ще се проведе на фона на притесненията, изразени от медиите и американския конгрес по отношение на политиката на Турция. Тази тревога обаче е свързана само външно с дейността на Ердоган.

“В действителност това са по-скоро атаки срещу президента Тръмп, отколкото към всичко, което наистина е свързано с Турция. Разбира се, има проблеми, които трябва да бъдат решени с Анкара: постоянната подкрепа на САЩ за джихадистки елементи, нарушаването на правата на човека в Турция, намаляването на политическите свободи и свободата на пресата, преследването на кюрди в Турция. Тези проблеми трябва да бъдат решени, но те няма да бъдат решени сега”, каза експертът, служил в Пентагона и Държавния департамент повече от десет години.

„По-скоро предполагам, че преговорите ще се отнасят преди всичко до продажбата на американски оръжия, за да се предпази Турция от по-тесни връзки с Русия и ще се даде възможност на САЩ да контролират и разработват нефтените и газови находища в източна Сирия“, прогнозира Хоу.

Според него Турция в крайна сметка ще напусне Северна Сирия, прехвърляйки контрола върху тази територия на сирийското правителство в замяна на факта, че няма да има „независима кюрдска територия“.

Али Демирташ, анализатор от университета в Южна Каролина, също изтъква важността на кюрдския въпрос в преговорите между Тръмп и Ердоган. Експертът припомня, че Турция „по никакъв начин не приема автономията на ПКК и YPG“, тоест на Кюрдската работническа партия и на кюрдските отряди за защита на населението – формации, които счита за терористични.

“Мисля, че Тръмп спокойно ще продължи косвено да подкрепя военната операция на Турция срещу YPG, а тя ще остане в рамките на предложената зона за сигурност в Сирия”, заяви Демирташ.

Според него общата картина показва, че „Вашингтон губи способността си да контролира Анкара“.

“САЩ могат да загубят много, ако загубят Турция – това е вторият по големина член на НАТО. Това може да означава край на геополитическото присъствие на САЩ в Близкия изток, предвид нарастващото руско влияние. Ако Вашингтон продължи наказателните мерки, Турция може да преразгледа военното присъствие на САЩ на турска територия – това би означавало края на НАТО, както знаем. Това е твърде висока цена за Запада и Анкара знае за това”, казва експертът.

Подобни последици са добре разбирани във Вашингтон, където показаха известна сдържаност по въпроса за доставките на руски системи С-400 в Турция, припомня анализаторът.

Демирташ е уверен, че в ситуацията около руските системи за противовъздушна отбрана С-400 Тръмп ще продължи да се държи като истински предприемач, оставяйки на Турция възможността да купи от САЩ партида от най-новите скъпи самолети F-35. И това ще се случи, въпреки резкия натиск на Конгреса, който налага въвеждането на санкции срещу Турция въз основа на закона за CAATSA. Този подход на американските законодатели като цяло сериозно усложнява двустранните отношения”, казва експертът.

“Тръмп с неохота прекрати участието на Турция в изтребителната програма F-35. Той гледа на света от гледната точка на бизнесмен и иска да продаде самолети, които струват милиарди долари. При положение, че Турция иска да купи 100 F-35, американският президент е готов да въведе отново Турция в програмата. Очаквам, че по отношение на С-400 и F-35 той ще запази статуквото до ноември 2020 г. Ако бъде преизбран, той вероятно ще позволи на Турция да придобие F-35, независимо от ситуацията със С-400”, каза турският експерт. /БГНЕС

DW.COM