Без Филтър

Любчо Нешков: Македония пред избор – лъжа или бъдеще

За първи път от 1945 година насам държавните ръководители на Република Северна Македония имат възможност сами да решават бъдещето си. Те са изправени пред „най-лесния“ въпрос за разрешаване в политическата си кариера: Те трябва да изберат между лъжата за миналото, обслужваща чужди на ЕС геополитически проекти или да поемат по пътя на европейските ценности.

От няколко месеца в РС Македония се води изпълнена с омраза, клевети и тотална дезинформация кампания спрямо България – страната, която първа призна и наложи нейната независимост и териториална цялост в света. София върна РС Македония на пътя към европейското училище с огромни усилия през последните три години.

В кампанията в РС Македония участват всички политически, “научни и журналистически” фактори. Само за няколко месеца бяха изфабрикувани груби политически лъжи: България иска нов договор с РСМ; България иска промяна на Конституцията на РСМ; България не признава правото на самоопределние; София иска да създаде Велика /Санстефанска/ България; България иска гаранции, че РСМ няма териториални претенции…

Към тези опасни за бъдещето на РС Македония политически „истини“ трябва да се добавят и стотиците коментари за “българското вампирясало племе”.

Реалността е много проста:

– От януари 2019 г. българското правителство многократно предупреждава официално премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, че Договорът за приятелство от 01.08.2017 г. не се спазва по нито една точка.

– София изразява безпокойството си от блокирането на смесената комисия, която трябва да изясни и оповести неоспоримите факти от общото историческо минало. Днес, в края на октомври 2020 г., македонската страна отказва да подпише протоколите за срещите на тази комисия от миналата година!

– Само през последните три години македонските власти нарушиха многократно основните принципи на ЕС. Скопие изгони и не допусна крупни български инвестиции, които щяха да доведат до подобряването на жизнения стандарт на гражданите на страната. Това се случи в банковия, промишления, телекомуникационния, земеделския и други важни икономически сектори.

– РСМ спря и не допусна нито един значим културен проект, въпреки обещанието за съвместни продукции.

– Скопие блокира изграждането на Коридор №8, за който има подсигурени финансови средства от ЕС.

За всички пречки се посочват известните от 30 години обяснения – това не зависи от нас, това са частни инициативи, има нарушения на търговете.

– В страната обаче се допускат капитали, които са скрити зад офшорни компании и са с доказан престъпен характер. Един от тях, обслужващ великосръбските проекти на Сръбската църква, дори “създава и финансира псевдо български сдружения” като това от град Куманово с цел компрометиране на двустранните ни отношения.

– В кампанията срещу България участват лица от изпълнителната власт и за това не носят никаква отговорност.

– За македонското правителството и “патриотичните” формации не е проблем развяването на сръбския флаг, отричането на македонската църква от страна на кмета на Община Център-Скопие Саша Богданович. За Скопие не е проблем той да легализира сръбски медии, които определят РСМ като “стара Сърбия”.

– Не трябва да се пропуска и фактът, че във всички медии, включително и тези, финансирани от държавата, редовно се появяват подигравателни и унизителни коментари за ЕС. В някои от тях ЕС се представя дори като враждебен на РСМ проект!

С поведението си държавните ръководители в Скопие застрашават не само собственото си бъдеще, а и европейското на Западните Балкани. ЕС е създаден, за да сложи край на раздорите и омразата. Младите трябва да се образоват в духа на толерантност и приятелство, а не в ненавист и омраза.

Миналото не е възприятие, а неоспорими факти! Отказът от истината изправя Република Северна Македония пред неясно бъдеще. А само истината може да освободи и да създаде условия за напълно независима държава! Вратите на България остават широко отворени за приятелство и подкрепа на независимата държава – Република Северна Македония. /БГНЕС

——————————–

Любчо Нешков, Агенция БГНЕС.

DW.COM