Без Филтър

Методи Андреев: Участниците в шпионската афера са агенти на влияние на Кремъл

Да се докаже шпионаж се изисква висш пилотаж на службите. Можеш да изгониш дипломат заради заплаха за националната сигурност и това решение на държавата не е необходимо да се аргументира. За да докажеш, че даден човек е шпионин, трябва да разполагаш с неопровержими доказателства, не само, че е получавал пари. Шпионите се хващат в момент на предаване на информация или получаване на инструкции. Те, по принцип, не са публични фигури, а светски с много добри връзки в различни сфери. Тяхната работа трябва да е високоефективна и да носи информация, а не обществено влияние.

Профилът на задържаните за разпит господа от движение „Русофили“, към които не питая никакво уважение, е на агенти на влияние. Те обаче не са обвинени в това, а в шпионаж. Задържаните и разпитаните са известни публични личности, за които отдавна се знае, че работят винаги за управляващите в Кремъл. По тази причина не ги смятам и за „русофили“, защото те не обичат руския народ, култура и държава. Те не обелиха нито дума в защита на хилядите протестиращи срещу управляващия режим и неговите репресии. Не може да си русофил и да говориш единствено и само положително в защита на режима на Владимир Путин, а да не виждаш, че най-интелигентната част на Русия, активните хора от средната класа са против него.

Не трябва да допускаме рубладжиите, каквито са тези псевдо русофили да стават мъченици. Разпитите съвпаднаха с трагичната за българския народ 9 септември, това сега дава възможност на защитниците на тези рубладжии да говорят едва ли не за връщане на фашизма, на Закона за защита на държавата и всякакви подобни глупости. Може да се получи така, че прокуратурата вместо да извади очи да изпише вежди в дългосрочен план. Тези рубладжии не трябва да бъдат превръщани в герои и мъченици, те не са такива.

Арестите за шпионаж трябва да бъдат извършени дискретно. Проблемът е, че ако сега не успеем да докажем повдигнатите обвинения, ще олекнем. Всяко идване на генерал Леонид Решетников в България предизвикваше скандал, то беше толкова ясно и публично. Дори се знае с кои политици се е срещал и кой е организирал тези негови срещи. Но едва ли толкова високопоставен и осветен офицер от руското разузнаване може да бъде водещ офицер на разпитаните и обвинените в шпионския скандал. По-скоро, пак ще повторя, става дума за хора за влияние и те най-вероятно именно като такива се възприемат от Русия. /БГНЕС

———–

Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата.

DW.COM