Без Филтър

Мицотакис, Варвициотис и Караманлис – старите семейства в новото правителство

Мицотакис, Варвициотис и Караманлис – старият политически елит, който създаде „Нова демокрация“ и управлява страната от Гражданската война /1946-1949 г./ насам – отново се върна във властта. Единственото ново е портфейлите, които ще имат в бъдещото правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Вече е ясен съставът на новото гръцко правителство на премиера Кириакос Мицотакис, чиято партия „Нова демокрация“ спечели мнозинство на предсрочните парламентарни избори в нашата южна съседка.

Никос Дендиас ще оглави министерството на външните работи. Милтиадис Варвициотис ще отговаря във външно министерство за европейските въпроси, а Костас Франкоянис ще бъде заместник-министър на външните работи за икономическата дипломация. Трети заместник на Дендиас ще бъде Андонис Диаматарис, който ще бъде заместник-министър за гръцката диаспора.

Вицепремиер в правителството на Мицотакис е Панайотис Пикраменос, който по-рано беше председател на Върховния съд на Гърция и бивш служебен премиер. Говорител на кабинета е Стелиос Пецас. Той беше шеф на кабинета на Мицотакис в „Нова демокрация“.

Финансите ще бъдат поверени на Христос Стайкурас. Досегашното министерство на икономиката се трансформира в министерство на развитието и инвестициите, което ще оглави Андонис Георгиадис. Министър на инфраструктурата и транспорта ще стане Костас Ахилеа Караманлис.

Никос Панайотопулос застава начело на министерството на отбраната. За вътрешен министър е посочен Панайотис Теодорикакос, а негов заместник отговарящ за Македония и Тракия ще бъде Теодорос Караоглу.

Семейството на Кириакос Мицотакис

От познатите имена в правителството са включени Йоргос Кумуцакос, който ще се занимава с въпросите на миграцията, и Костис Хадзидакис, поемащ енергетиката.

Членовете на новото гръцко правителство ще положат клетва на 9 юли в 12.00 часа местно и българско време, след което министрите ще се отправят в своите министерства за церемонията по предаване на властта.

За председател на парламента, който ще започне работа на 17 юли, управляващите предлагат Константинос Тасулас.

 

 

Семейна политика

Семействеността в гръцката политика отново се завръща, след като „Нова демокрация“ спечели 39,8%, което и осигури 158 места в новия парламент.

Премиерът Кириакос Мицотакис е син на любимия премиер на гърците Константинос Мицотакис. Той управляваше страната в периода от 1990 до 1993 г., а преди това беше дългогодишен парламентарист и външен министър в правителствата на Константин Караманлис /1974-1980 г./, който пък основава „Нова демокрация“ след свалянето на диктатурата на „черните полковници“ през 1974 г. Казват, че старият Караманлис не бил очарован от това, че именно един Мицотакис го наследява начело на „Нова демокрация“.

Дора Бакояни

Към клана Мицотакис принадлежи Дора Бакояни. Тя беше първата жена кмет на Атина в периода 2002 до 2006 г. и като такава имаше заслуги за успешното провеждане на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. След това в правителството на Константинос Караманлис, който е племенник на стария Караманлис, беше външен министър от 2006 до 2009 г. Така тя се превърна в първата жена кмет и външен министър в историята на страната си. Нейният съпруг Павлос Бакоянис, чиято фамилия носи, беше една от звездите на „Нова демокрация“ през 70-те и 80-те години преди да бъде убит от терористите от „17 ноември“ през 1989 г.

Павлос Бакоянис младши, който е син на Дора, спечели смазваща победа на кметските избори в Атина, и така двама Мицотакис ще бъдат начело на държавата, първият като премиер, а вторият като кмет на най-големия град в страната. Самата фамилия Мицотакис е свързана по роднинска линия с най-големия гръцки политик Елефтериос Венизелос, на когото днешна Гърция дължи своите граници.

 

Другото голямо име и представител на изтъкната фамилия е това на Милтиадис Варвициотис. Неговият баща е Йоанис Варвициотис, който беше министър на отбраната в правителството на Константинос Мицотакис /1990-1993 г./. Старият Варвициотис също като стария Мицотакис са политици от най-близкото обкръжение на Констанин Караманлис / премиер на Гърция 1974-1980, президент на Гърция 1980-1985 г. и 1990-1995 г./ Фамилията Варвициотис, която е в гръцката политика от края на 40-те години на миналия век, притежава кораби, т.е. принадлежи към гръцкия икономически елит. Самият Милитиадис беше министър на флота по времето на предишния премиер Андонис Самарас, който управляваше Гърция до идването на власт на Ципрас през 2015 г.

Константинос Караманлис /2006-2009 г./

И накрая „Нова демокрация“ ще бъде ли тази партия, която е, ако в нейното правителство няма представител на династията, която я създаде. На сцената излиза Костас Ахилея Караманлис. Фамилията Караманлис произхожда от село Проти, Серско. Нейният основател е Георгиос Караманлис – учител и деец на гръцката въоръжена пропаганда. Той има трима сина. Първият от тях е Константин Караманлис, който е най-големият гръцки политик през втората половина на 20 век, многократно премиер и президент на страната. Той има двама братя Алеко – бащата на Константинос Караманлис премиер на Гърция от 2006 до 2009 г., при когото Гърция изпадна в тежка икономическа и финансова криза, която за малко да разклати стабилността на еврозоната. Третият брат е Ахилеас, който е също депутат от „Нова демокрация“ и представлява град Сяр в парламента от 1974 до 1996 г. без прекъсване. Негов наследник сега ще оглави едно от министерствата в кабинета на Мицотакис. /БГНЕС

DW.COM