Без Филтър

Никаква милост за контрабандистите в Гърция

Гърция е в хватката на голяма бежанска/мигрантска криза и една от първите и най-важни мерки, които би трябвало да предприеме правителството, е приемането на по-строги закони за ограничаване на трафика на мигранти.

Необходимо е такова законодателство, че всеки осъден за това престъплението да прекара дълго време в затвора и да не получава амнистия. Това законодателство трябва да бъде широко рекламирано, така че в цял свят да стане ясно, че Гърция не толерира трафика на мигранти.

Разбира се, приемането и стриктното прилагане на такъв закон само по себе си не е достатъчно, за да спре вълните от идващите в страната мигранти и бежанци. Проблемът, поне засега, изглежда непреодолим, независимо колко е настоятелен областният управител на Северна Егея Костас Муцурис да бъде обявено извънредно положение на островите, независимо от всички обещания, които правителството дава и мерките, които приема за справяне с кризата; независимо от обвиненията на опозицията, пише „Катимерини”.

Притокът на мигранти/ бежанци ще продължи поради войната и изменението на климата в Близкия изток и Африка и огромния прираст на населението в тези райони.

Мигрантската вълна ще продължи и поради факта, че турското правителство я използва като средство за защита на собствените си интереси. Това ще продължи и защото страните от Европейския съюз поради някакви вътрешни причини нямат намерение да окажат помощ. От друга страна, границата на Европа с Турция е в морето, а гръцките острови са много близо до нейното крайбрежие, така че е почти невъзможно лодките да бъдат спрени.

Накратко, Гърция не е в състояние да предприеме сама каквито и да е радикални решения. Ключът към тях са в ръцете на други, но те явно нямат готовност да помогнат.

Означава ли това, че Гърция трябва да се откаже и признае поражение? Разбира се, че не. Докато страната чака да се случи чудо, ситуацията трябва да бъде анализирана безпристрастно, да се създаде възможно най-добрата организация, да бъде информирана гръцката общественост, доколкото това е възможно. И гласът на Гърция да бъде чут в Европейския съюз.

Най-важното, което трябва да се разбере е, че проблемът с мигрантите не може да бъде решен без национална стратегия и консенсус. Необходимостта от строго законодателство срещу трафика на хора, както и мерките за поддържане на реда и законността на островите, са само част от тази рамка, така че жителите им да могат да се почувстват спокойни. Ако не предприеме такива сериозни мерки, Гърция не трябва да се сърди на друг, освен на себе си. /БГНЕС

DW.COM