Без Филтър

Новият Път на коприната трябва да отвори очите на ЕС

Оправдана ли е критиката на европейците за новия китайски Път на коприната? Или вълнението е толкова голямо, защото те са проспали случващото се?

Възраждането на Пътя на коприната – което звучи романтично след Марко Поло – придобива бързо контури. Разбира се, последният престижен проект на Китай няма нищо общо с древния търговски път, който някога свързваше Далечния изток с Европа. По-скоро китайците са подценени. Това, което Пекин предвиждаше и вече прилага, е гигантска и всеобхватна система за търговия, която трябва да достигне от Южна Азия до Африка, до Европа и Америка. Арктика и Южна Америка също трябва да бъдат включени, на практика целия свят. И всичко това под егидата на Китай.

Преди три години китайското ръководство представи за пръв път своя проект. С милиарди долари икономическият гигант Китай вече е привлякъл 65 страни – последно дори основната за ЕС държава Италия. След като министър-председателят на Китай Ли Къцян започна срещата на върха между Китай и ЕС във вторник, Пекин ще бъде домакин на следващата среща на високо равнище по „Един пояс, един път“ в края на април.

Някои немски предприемачи вече също скочиха, за да прегърнат комунистическото ръководство в Пекин. Шефът на Siemens Джо Кесер вече вярва на китайците, че с тяхната инициатива в един момент “ще станат по-важни от Световната търговска организация”. Кесер е известен със своите ласкави думи към Комунистическата партия. А пък Commerzbank организира тези дни конференция на новия Път на коприната във Франкфурт.

В същото време във Вашингтон и Париж, но също и в Брюксел и Берлин звънят аларми. Някои държави в Азия и Африка вече са финансово зависими от Китай, казват критиците. Федералният външен министър Хайко Маас предупреждава за злокобно пробуждане, че китайските инвестиции ще крият много опасности. ЕС нарича Китай “системен съперник”. А правителството на САЩ на Доналд Тръмп вече обяви “икономическа война” на китайците – не на последно място заради Пътя на коприната.

Германия се облагодетелства от възхода на Китай

Оправдано ли е това недоверие към Китай? Има ли някаква опасност да станеш прекалено зависим от милиардите долари на режим, който направил малко по пътя към демокрацията и правата на човека? Дали Китай ще се превърн дори в заплаха за Европа? Трябва ли Пекин да бъде спрян? Или пък оживената поява на китайците показва на европейците, че те са проспал не само развитието на нещата в Африка и Централна Азия, но и развитието на инфраструктурата на собствения им континент?

Всъщност китайските пари дадоха възможност в Централна Азия, в Африка, но също и в страните от Източна Европа и не на последно място в Гърция, за инвестиции в транспортна инфраструктура, които иначе не биха се случили в обозримо бъдеще, ав някои страни е съвсем мабко вероятно да се случат.

Това сега може да тормози някои компании в Германия и правителства в Европа. Китайците ги изпревариха. След като германските компании са инвестирали много в Китай през последните две десетилетия, сега те осъзнават, че са пренебрегнали задния двор, особено Югоизточна Европа. Но наистина ли е твърде късно? Ни най-малко. Специално за германската икономика, Китайският път на коприната скоро ще донесе много ползи.

Китай е най-големият външнотърговски партньор на Германия извън ЕС. За разлика от американците, които са загубили голяма част от индустрията и работните места заради Китай, германците нямат никаква причина да се оплакват от бизнеса с Народната република. Напротив, никоя друга страна не се е възползвала толкова много от икономическия растеж на Китай през последните две десетилетия като Германия.

Конкурент, дори системен съперник?

Ако сега Китай разшири икономическото си присъствие в чужди страни, за да продължи да използва вътрешните си производствени мощности и вероятно да продължи да расте сериозно, това също ще гарантира продажбата на всички стоки, които германските компании продават на китайците. Освен това, благодарение на новите търговски пътища, Германия е само на единадесет дни път с влак от Китай. Контейнеровозът се справя за пет седмици. Разширяването на Пътя на коприната би трябвало още повече да сближи двамата световни лидери по износа.

Без съмнение Китай агресивно и целенасочено преследва своята икономическа и геополитическа експанзия. Че страната се интересува на първо място от собствените си облаги, САЩ и Европа не могат да обвинят другите. В продължение на десетилетия европейците са безмилостни в икономическата си експанзия, а САЩ в момента са повече от всякога.

Без съмнение Китай преследва агресивна икономическа и геополитическа експанзия. Европа също е правила това

Конкурент, дори системен съперник? Това е Китай с авторитарното си ръководство за свободния свят във всеки случай. Но това трябва да бъде повод за Германия и Европа да отстояват общи ценности и да ги защитават. Но това също трябва да означава инвестиране на милиарди в собствената ни европейска инфраструктура. Казано с други думи насърчете по-енергично Югоизточна Европа.

За Германия и останалата част от ЕС урокът от това може да бъде само разработването на собствена стратегия за международната общност, която се простира отвъд мандатите на две или три правителства. Необходима е и обща индустриална политика. Подобно на Китай, европейците също трябва да определят ключовите индустрии и да ги насърчават съответно.

Всяка страна от ЕС сама по себе си със сигурност е твърде малка, за да се противопостави на конкурентите си в Далечния Изток и Северна Америка, включително Германия. Брекзит и напъните за излизане на други страни от ЕС са отрова и са от полза за Китай.

Китайският Път на коприната е не на последно място повод за събуждане – за обща дългосрочна европейска икономическа, финансова и индустриална политика./БГНЕС

………..

Феликс Лий, „Тагесцайтунг“.

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
12°
broken clouds
humidity: 43%
wind: 5m/s NNE
H 13 • L 11
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM