Без Филтър

Проф. Тасев: Трябва да сме внимателни при промяната на ценовата формула на руския газ

България може да постигне съществено по-ниска цена на руския природен газ при смяната на ценовата формула, но трябва да подходи много внимателно към това, защото днешната добра конюнктура може да се смени през следващите три години, и да се окаже, че в бъдеще ще плащаме по-скъпо.

За това предупреди енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БГНЕС. Той коментира започнатите преговори между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“ за намаляване на доставната цена на газа. Очаква се до края на този месец двете компании да се споразумеят и тя да бъде по-ниска.

По данни на руския вестник „Комерсант“ цената може да спадне с до 50% и да стигне 140 долара за 1000 куб.м.

БГНЕС припомня, че до идеята за промяна на цената се стигна в резултат на извънсъдебното споразумение на „Газпром“ с Европейската комисия. То позволи на страната ни да сменим точката на доставката на руския газ без да променим цената, което, според проф. Тасев, е голяма наша победа. А също така ни даде възможност да коригираме цената и ценовата формула, защото дълги години бяхме в монополната позиция на „Газпром“.

Проф. Тасев подчерта, че не е правилно да говорим за цена, а за ценова траектория. „Природният газ има ценова траектория, която се определя от формула. Всъщност в момента се водят разговори не за намаляване на цената, а за промяната на структурата и параметрите на формулата. В резултат на което се очаква по новата ценова траектория в сравнение със старата разликата да бъде съществена“, уточни той.

Според неговото предложение, направено още миналата година до българските официални власти, ценовата траектория трябва да се определя по следния начин: 50% от петролния индекс и 50% от три газови хъба.

Енергийният експерт припомни, че по старата формула, определяна от петролния индекс, през последните 3 години България получаваше „синьо гориво“ на най-ниските цени в Европа. По същото време цените на хъбовете бяха по-високи от тези на петролния индекс. „Сега обаче има смяна, в резултат на което се получи така, че цената на хъбовете е по-ниска, отколкото на петролния индекс“, каза проф. Тасев.

Експертът предупреждава, че трябва много внимателно да подходим към бъдещата формула, защото руската енергийна дипломация е с големи традиции, и многоходова, и ако сега тя прави някакви отстъпки, положението може да се промени в близко бъдеще.

Проф. Тасев призова преговарящите да направят съответните изследвания и да се определят прогнозите за една, две, три години – промяната на ценовата формула остава в сила за тригодишен период.

„Глобалните процеси не са благоприятни по отношение на цената на газа в Европа, независимо от доставките на втечнен газ. Капацитетът на САЩ за доставката на втечнен газ е ограничен и не може да замени руския газ, но участвайки в това ценово състезание, като резултат се стига до преговори. Като имате предвид големия Зелен преход към беземисиона енергетика, която означава повишаването на потреблението на газ, особено при смяна на горивната база на ТЕЦ-овете от въглища към природен газ или някаква смесица, то очевидно Европа ще има необходимост от допълнителни количества газ. Някои експерти ги оценяват на около 80 млрд. куб.м. При това е възможно спотовите цени да скочат доста високо, което пък ще промени трендът на формулата“, подчерта проф. Тасев.

Това, че Русия отстъпва, не означава, че е отстъпила. Тя може да отстъпи сега и ние да получим по-ниска цена, но възможно е тази формула да сработи неблагоприятно при една друга променлива конюнктура. Трябва много внимателно да се подходи от гледна точка на днешния ден, но и съпоставен с някаква перспектива“, категоричен е той. /БГНЕС

DW.COM