Без Филтър

Цветозар Томов: Протестът е изблик на гражданска енергия и няма изразен лидер

В сегашната ситуация е много рисковано да се правят каквито и да било прогнози за това на къде ще се развие този протест. Това, което е ясно, че някакво клокочещо социално и политическо недоволство излиза на повърхността, а нарастващ брой хора отиват да го изразяват на улицата. Впечатлява ме това, че интензивността на протестите нараства от ден на ден, но не мога да се ангажирам с прогноза дали това е техният пик, както и дали броят и радикализацията на хората няма да се засилва от тук насетне. Предстои да видим.

Въздържам се да на направя дългосрочна прогноза. Ако трябва обаче да направя краткосрочна такава, възможностите за реакция на правителството в тази криза се стесняват от ден на ден. Постепенно ще бъдат ограничени единствено до възможността да се подаде оставка, ако нещата продължат така.

Протестът очевидно няма изразен лидер. Аз съм убеден в едно – огромният процент от хората, които протестират, го правят като граждани, които не са зависими от никой и от амбициите на никой лидер. Изобщо не е учудващо това, че различни политически фактори, а и не само политически, се опитват да се възползват от този протест. Дали ще успеят или не, също е трудно да се предвиди.

На този етап имаме един изблик на гражданска енергия, който не е предизвикан и не е направляван от никой лидер.

Тази политическа криза у нас се развива на фона на разрастваща се епидемия от опасна инфекция. Тя може да даде своето отражение върху нейното развитие и представлява сериозна заплаха за здравната система и икономическото благосъстояние на страната. Това вменява допълнителна отговорност на управляващите. Тяхна е отговорността тази здравна криза и свързаната с нея икономическа криза, да бъдат под контрол. Като че ли и този контрол се изпуска. /БГНЕС

——

Цветозар Томов, социолог. Коментарът е направен специално за Агенция БГНЕС.

DW.COM