Спорт

Бах ще бъде преизбран за втори мандат начело на МОК

Томас Бах ще остане без конкуренция за втори мандат като президент на Международния олимпийски комитет (МОК), заявиха от управляващото звено.

Президентът на МОК Томас Бах.

Бах, 66-годишен германски адвокат, ще бъде потвърден за втори и финален четиригодишен мандат на сесията на МОК в Атина през март. Бах първоначално бе избран за осемгодишен период като олимпийски шеф през септември 2013, наследявайки на поста белгиеца Жак Рох. Ако бъде преизбран, Бах ще управлява до 2025 – година след Олимпиадата в Париж. Следващият мандат за президентство на МОК ще стартира след Игрите в Токио 2020, които ще се проведат между 23 юли и 8 август, 2021, след като бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

Бах, който спечели злато за Западна Германия в отборната надпревара по фехтовка на Олимпийските игри през 1976, бе избран за член на МОК на 37-годишна възраст, като бе сред основателите на Атлетическата комисия на комитета, преди да бъде избран за деветия му президент. Под негово ръководство, Бах трябваше да се справя с няколко политически предизвикателства, като бе начело по време на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 и Летните игри в Рио през 2016 – и двете считани за едни от най-трудните в последните години. Той също има и основна роля в продължаващата руска допинг сага, въпреки че МОК бе разкритикуван за това, че на наложи тежки забрани заради спонсорираната от Москва допинг система.

Бах бе разкритикуван и за възстановяването на Руския олимпийски комитет след Олимпийските игри в Пьонг Чанг през 2018, независимо от положителните допинг проби на руски спортисти. Той все пак получава кредит за олимпийската агенда 2020, която включва реформи, насочени към намаляването на разходи и процедурите за стрийминг излъчване за по-доброто привличане на потенциални градове-домакини. Въпреки това, МОК е изправен пред най-голямото предизвикателство по време на управлението на Бах под формата на коронакризата, като отложената олимпиада в Токио означава, че Зимните игри в Пекин през 2022 ще стартират само шест месеца по-късно. /БГНЕС

DW.COM