Спорт

Без масов старт на маратона в Токио заради коронавируса

Около 38 хиляди души трябваше да стартират в маратона на Токио на 1 март.

Тазгодишното издание на маратона на Токио няма да има масов старт, като участие ще вземат само елитни бегачи и такива в инвалидни колички, обявиха организаторите на надпреварата днес. Решението е взето като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса COVID-19.

Токийският маратон е един от най-популярните и престижни в света, като се очакваше около 38 хиляди души от цял свят да застанат на стартовата линия на 1 март. “Няма как да проведем състезанието в мащаба, в който първоначално очаквахме”, съобщиха организаторите.

Маратонът на Токио е един от шестте, които оформят Световната мейджър лига, заедно с бяганията на класическа дистанция в Лондон, Берлин, Чикаго, Ню Йорк и Бостън. Организаторите на надпреварата съобщиха, че всички регистрирани участници ще получат право да стартират на маратона в Токио през 2021.

Япония е третата най-засегната от епидемията държава в света след Китай и Сингапур. До момента в страната са потвърдени 66 случая на заболели от коронавируса и един смъртен случай. /БГНЕС

DW.COM