Спорт

Божков: Група некомпетентни политици показват незачитане на Конституцията на България

Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Това съобщават от НОВЕ Холдинг във връзка с публикациите и появилите сe интерпретации за срещата на Васил Божков с представителите на фен-клубове на ПФК Левски.

“В разговора си Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес. Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК Левски. При неговото евентуално осъществяване, поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними”, се подчертава в официалната позиция на Божков. Както стана ясно в неделя, Васил Божков ще спре финансирането на Левски, ако внесеният законопроект от Валери Симеонов и още шестима депутати влезе в сила. Това става ясно след срещата между привърженици на “сините” и ръководството на клуба.

Божков е уведомил за ситуацията привържениците на “сините” на вчерашната среща, която продължи близо два часа и след нейния край не бяха оповестени никакви подробности за разговорите. Според източници, Божков е обявил пред привържениците, че иска подкрепа от тях, след като бизнесът му е застрашен.

Законопроектът, внесен от Валери Симеонов и още 6 депутати в Парламента, предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. Това означава, че лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор. (в България лиценз за лотария имат три фирми – Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков). Както е известно, премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепиха исканията на Симеонов. Националната лотария е генерален спонсор на Левски от една година.

Божков е казал, че ако няма лотария, няма да има възможност да дава пари на Левски и те трябва да решат как да се спасява тимът. Божков е подчертал, че досега е направено много с школата на клуба и стадиона, но нещата спират дотук и феновете трябва да решават какво ще се случи занапред. Босът на “сините” е допълнил, че държавата му взима бизнеса и иска да го фалира, а случи ли се това, няма как да дава пари за Левски. Божков е призовал феновете да се организират, за да не стане законопроектът факт и да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Нова среща с феновете ще се проведе на 22 януари, отново на “Герена”. /БГНЕС

DW.COM