Спорт

Божков спира финансирането на Левски, ако законопроектът влезе в сила

Васил Божков ще спре финансирането на Левски, ако внесеният законопроект от Валери Симеонов и още шестима депутати влезе в сила. Това става ясно след срещата между привърженици на “сините” и ръководството на клуба.

Официална информация няма, но според някои медии Божков е уведомил за ситуацията привържениците на “сините” на вчерашната среща, която продължи близо два часа и след нейния край не бяха оповестени никакви подробности за разговорите.

Според източници, Божков е обявил пред привържениците, че иска подкрепа от тях, след като бизнесът му е застрашен.

Законопроектът, внесен от Валери Симеонов и още 6 депутати в Парламента, предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. Това означава, че лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор. (в България лиценз за лотария имат три фирми – Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков). Както е известно, премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепиха исканията на Симеонов. Националната лотария е генерален спонсор на Левски от една година.

Божков е казал, че ако няма лотария, няма да има възможност да дава пари на Левски и те трябва да решат как да се спасява тимът. Божков е подчертал, че досега е направено много с школата на клуба и стадиона, но нещата спират дотук и феновете трябва да решават какво ще се случи занапред. Босът на “сините” е допълнил, че държавата му взима бизнеса и иска да го фалира, а случи ли се това, няма как да дава пари за Левски. Божков е призовал феновете да се организират, за да не стане законопроектът факт и да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Нова среща с феновете ще се проведе на 22 януари, отново на “Герена”. /БГНЕС

DW.COM