Спорт

Дисквалифицираха Садулаев за четири месеца

Олимпийският шампион в свободната борба Абдулрашид Садулаев бе дисквалифициран за 4 месеца от Международната федерация по борба (UWW) за нарушаване на правилата, регламентиращи екипировката на спортистите по време на церемониите по награждаването.

Садулаев ще се завърне на тепиха през февруари 2020.

 

На Световното в Нур-Султан (Казахстан) през септември представителят на Русия се качи на стълбичката с фланелка с лика на имам Шамил, севернокавказки религиозен деятел и военноначалник от 19-и век. На Мондиала Садулаев отново прегази конкуренцията и ликува с четвърта титла. Освен наказание шампионът отнесе и глоба от 5 000 швейцарски франка. Санкцията изтича на 21 януари 2020 г.

Цялата тази ситуация няма да ми повлияе по никакъв начин нито на настроенията, нито на нагласата за основните стартове“, заяви шампионът в профила си в Инстаграм. „Оказва се, че Международната федерация си има строг регламент по време на големи състезания – не бива да се качваш на стълбичката в облекло с изображения на политически и религиозни лидери. Въпреки всичко, лично за мен, имам Шамил остава велика личност и пример за подражание“.

Садулаев благодари на феновете си за подкрепата и обеща следващата му изява на тепиха да е през февруари. /БГНЕС

DW.COM