Спорт

Европейските първенства с краен срок до 25 май относно предложения за рестарт

Висшата лига и останалите европейски първенства получиха краен срок до 25 май от УЕФА да осигурят планове за подновяване на техните сезони.

УЕФА даде краен срок на европейските първенства до 25 май да представят планове за подновяване на сезоните си.

Европейската футболна централа наложи препоръки към всички 55 членки на асоциации след споразумение миналата седмица, че квалификацията за следващите кампании в Шампионска лига и Лига Европа ще бъдат решени на „спортен принцип“ през този сезон. Препоръката, наложена от президента на УЕФА Александър Чеферин и генералният секретар на централата Теодор Теодоридис, гласи: „Националните асоциации и/или първенства трябва да са в позиция да комуникират с УЕФА до 25 май, 2020 планирания рестарт на своите домашни лиги, включително датата на подновяване и релевантния формат на състезанието“.

УЕФА помоли и асоциации като Нидерландската да „обяснят специалните обстоятелства в подкрепа на толкова преждевременен край“ в същия краен срок, във връзка с клубовете, които иска да се състезават в Европа догодина. Изпълнителният комитет на УЕФА ще проведе следващия си конферентен разговор на 27 май, където възнамерява да достигне до решение относно това дали тазгодишните европейски клубни турнири могат да бъдат завършени през август. Но ръководните лица в централата ще разберат всяка лига, която не успее да осигури яснота до 25 май заради постоянно променящата се обстановка с COVID-19 и несигурността на замесените правителства.

До 30 април всички 12 градове-домакини на отложеното Евро 2020 трябва да потвърдят участието си в надпреварата догодина. По-рано този месец, УЕФА възнамеряваше да запази същите градове, но все още не е потвърдило, че те ще посрещнат двубоите от европейския шампионат. Продължават разговорите с представители на домакините Амстердам, Баку, Билбао, Букурещ, Будапеща, Копенхаген, Дъблин, Глазгоу, Лондон, Мюнхен, Рим и Санкт Петербург, водени от Мартин Кален, изпълнителен директор на събития на УЕФА. Висшата лига пък ще проведе нови разговори с клубовете си в петък, като според последни информации Премиършип обсъжда завръщане в началото на юни и завършек на първенството в края на юли. /БГНЕС

DW.COM