Спорт

Коулмън рискува наказание заради пропуснати допинг тестове

Американската звезда в спринта Крисчън Коулмън е изправен пред наказание, след като не се е явил на три допинг теста, съобщиха няколко медийни източника.

Коулмън може да пропусне Световното в Доха и Олимпиадата в Токио, след като не се яви на три допинг теста в рамките на изминалите 12 месеца.

 

23-годишният лекоатлет, най-бързият човек в света на 100 м през сезона и основен фаворит в дисциплината за предстоящото Световно първенство в Доха следващия месец, е пропуснал три отделни теста в рамките на изминалите 12 месеца. Британските вестници Daily Mail и The Times публикуваха информация, че Коулмън, който отказа участие в последния момент на Диамантената лига в Бирмингам, ще обжалва един от трите пропуснати теста.

Според международно приетите антидопингови правила, от атлетите се изисква да дадат своето точно местоположение на провеждащите допинг тестовете 90 дни предварително, за да се организира извън-състезателната проверка. Атлетите, които не успеят да бъдат на разположение за три допинг теста се третират по един и същи начин както атлети, които се провалят при допинг тест и получат автоматична санкция. Всяко едно наказание за Коулмън ще бъде нов удар за леката атлетика след руския допинг скандал.

Коулмън, действащият световен рекордьор на 60 м и световен шампион на 60 м на закрито, се появи като най-вероятният предшественик на Юсейн Болт, след като ямайският крал на спринта се отказа през 2017. Американецът спечели сребърен медал на Световното в Лондон през 2017 зад ментора си Джъстин Гатлин, и има най-добро лично постижение от 9.79 сек. Той бе най-бърз на 100 м през 2019 с време от 9.81 сек., поставено в Станфорд, Калифорния през юни.

Обстоятелствата около предполагаемите пропуснати тестове не бяха разкрити. Агентът на Коулмън, Емануел Хъдсън, не коментира веднага случилото се. Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) също не коментира ситуацията с Коулмън. В зависимост от датите на пропуснатите тестове от Коулмън, ако бъдат потвърдени, той може да пропусне Световното в Доха и Олимпиадата в Токио 2020.

Сред атлетите, които бяха наказани след три пропуснати допинг теста, беше и олимпийската шампионка на 100 м с препятствия Брианна Ролинс-Макнийл. Тя получи едногодишна забрана от ЮСАДА след три пропуснати теста през 2016 – два от тях поради липсва на обновени детайли за местоположението й, след като посетила церемония в нейна чест в родния й град, и още една, когато посетила Белия дом, за да се срещне с тогавашния президент Барак Обама. Въпреки това, има и случаи на атлети, които избягват наказанието след три пропуснати допинг теста.

През същата 2016, британската колоездачка Лизи Дейнан (тогава Лизи Армитстед), избегна наказание, след като отнесе случая до Спортния арбитражен съд. Дейнан оспори, че един от трите теста трябва да бъде окачествен за невалиден, защото официално лице по допинг контрол не е следвал процедурите и се е опитал на всяка цена да я открие.

Пропуснатите три допинг теста на Коулмън бяха приети със скептицизъм от американската бегачка на дълги разстояния Кара Гучър. „Да пропуснеш три теста за 12 месеца е много. Буквално може да обновиш местоположението си по всяко време. Ще бъде интересно да видим дали ще има възможност да обжалва един от трите теста“, написа тя в Туитър. /БГНЕС

DW.COM