Спорт

Роси решава за бъдещето си преди началото на сезона

Италианската легенда на MotoGP Валентино Роси сподели, че иска да се състезава и през следващата година, когато ще бъде на 42, но вероятно ще се обвърже за още една кампания преди да видя колко конкурентен ще бъде на останалите през този сезон.

Роси ще реши дали да остане още сезон в Кралския клас преди началото на този сезон.

Няколко състезания от Кралския клас вече бяха отложени най-рано до края на юни поради пандемията от коронавирус, като се очаква още да последват тяхната съдба заради забраните за масови струпвания на хора на публични места и спортни събития. Роси ще напусне основния тим на Ямаха в края на 2020, но има място в сателитния Петронас Ямаха, ако поиска, в размяна с 21-годишния френски талант Фабио Куартараро.

Мисля, че ще трябва да реша преди старта на сезона, защото в най-оптимистичната ситуация може да се състезаваме във втората половина на годината, така че около август-септември, надявам се, ако обстановката позволява. Но аз трябва да взема решение преди това. Искам да продължа, но трябва да взема това решение без състезания зад гърба си. Това не е идеалният начин да спреш, защото ситуацията може да означава и никакви състезания до края на годината. Може би е по-справедливо да се направи нов шампионат и да се спре в края на следващия. Надявам се да продължа и през 2021“, започна той в Ямаха Q&A по YouTube.

Роси е феномен в мотициклетизма, деветкратен световен шампион във всички класове, седем от тях в MotoGP. Той е единственият пилот, който е участвал в повече от 400 Гран При-та, и държи и рекорда за най-продължителна победна серия, разпростираща се повече от 20 години между триумфите, с 89 победи в Кралския клас. Италианецът каза през януари, че се нуждае от някои отговори, преди да участва в шампионата и през 2021. Под домашна карантина в дома си в източна Италия, той призна, че пандемията го е поставила в трудна ситуация.

Както вече казах, първата ми опция е да опитам да продължа, защото имам все още достатъчно мотивация и искам да продължа. Но е много важно да осъзная нивото на конкуренция, особено във втората половина на миналата година, когато страдахме сериозно, и на няколко пъти бях твърде бавен и не бях в битката за първите пет позиции. Така че се виждам още една година с Ямаха и се нуждая от време, за да взема окончателно решение. Нуждая се от 5-6 състезания, за да видя дали ще имам по-сериозни шансове за атака на призовите места“, завърши Докторът. /БГНЕС

DW.COM