Спорт

Световната шампионка на 400 м получи временна забрана

Световната шампионка на 400 м при жените Салва Еид Насер от Бахрейн получи временна забрана заради това, че била на разположение за антидопингови тестове, съобщиха от Лекоатлетическият съюз по интегритет (АИЮ).

Насер стана световна шампионка на първенството в Доха миналата година.

Насер спечели злато на Световното първенство в Доха миналата година с време от 48.14 – третото най-бързо в историята след Марита Кох (47.60) и Ярмила Кратохвилова (47.99). Тя е родена в Нигерия, но прие бахрейнско гражданство през 2014, когато бе на 16-годишна възраст. Тогава тя прикова вниманието към себе си след среброто на 400 м на Младежките олимпийски игри, носейки хиджаб и пълно боди. „АИЮ преустанови временно Салва Еид Насер заради това, че състезателката не уведоми за местонахождението си за провеждане на тестове, което е нарушение на антидопинговите правила на Световната атлетика“, се казва в изявление на АИЮ.

Златният медал на Насер в Доха я направи едва втората жена, печелила световна титла за Бахрейн в леката атлетика след родената в Етиопия Мариам Юсуф Джамал. Тя триумфира на два пъти на 1 500 м (2007 и 2009) и стана олимпийска шампионка в Лондон през 2012, след като победителката и подгласничката й бяха дисквалифицирани заради несъответствия в биологичните им паспорти.

Елитните атлети трябва да осведомят АИЮ за местоположението си 90 дни предварително, така че те да проведат извънсъстезателни допинг тестове. Според правилата на Световната атлетика, всяка комбинация на три провалени теста (неоуведомяване за местоположение или пропуснат тест) в рамките на период от 12 месеца довежда до нарушаване на антидопинговите правила. Санкцията е две години, като е обект на редуциране до минимум една година в зависимост от степена на вина на атлета. /БГНЕС

DW.COM