Спорт

УЕФА отново отложи плейофа на България с Унгария

Европейската футболна централа УЕФА отложи всички плейофи за Евро 2020 през юни, включително и този между България и Унгария. Това стана ясно на днешната видеоконференция на футболна централа с генералните секретари на всички 55 членки на асоциации и след препоръките, направени от работните групи, създадени на 17 март, Изпълнителният комитет на УЕФА взе важни решения.

Националите няма да играят с Унгария на 4 юни в плейоф за участие на Евро 2020, което бе отложено с година заради глобалната криза с COVID-19.

Всички мачове на национално ниво при мъжете и жените през юни 2020 бяха отложени за неопределено време. Това включва плейофите за Евро 2020 и квалификационните срещи за Евро 2021 при жените. Всички останали двубои, включително и приятелските срещи, остават отложени до второ нареждане. Отменени бяха Европейското за младежи до 17 г. през май, Европейското за девойки до 19 г. през юли и Европейското за девойки до 17 г., а отложени до второ нареждане Европейското за девойки до 17 г. през май (квалификационен турнир за Световното до 17 г.) и Европейското до 19 г. за младежи през юли (квалификационен турнир за Световното до 19 г.). Финалите на Шампионската лига по футзал през април също бяха отложени до второ нареждане. Крайните срокове, свързани с всички европейски клубни турнири през сезон 2020/21, бяха отложени до второ нареждане. УЕФА ще оповести нови крайни срокове в скоро време.

Освен това, Изпълнителният комитет повтори своята пълна отдаденост към линцензирането на клубовете и финансовия феърплей, и постигна съгласие, че при настоящите извънредни обстоятелства, са необходими някои специфични интервенции за организирането на работата на членките-асоциации и клубове. ИК на УЕФА подкрепи предложението да даде повече време на членките-асоциации за завършване на процеса по лицензиране на клубовете, докато не бъде изяснен процесът процесът за приемане на клубните състезания на УЕФА през следващия сезон. В резултат на нарастващата несигурност, предизвикана от извънредната ситуация, Изпълнителният комитет реши да спре разпоредбите за лицензиране на клубовете, свързани с подготовката и оценката на бъдещата финансова информация за клубовете. Това решение важи ексклузивно за участие в европейските клубни турнири през сезон 2020/21.

Припомняме, че първоначално България трябваше да посрещне Унгария на Националния стадион „Васил Левски“ на 26 март в полуфинален плейоф за участие на Евро 2020. Победителят щеше да се изправи срещу спечелилия измежду Исландия и Румъния, а продължилият напред от потока щеше да се класира на Европейското първенство в група с Германия, Франция и Португалия. Пандемията от коронавирус обаче обърка плановете и УЕФА наложи промяна на плейофите, включително и на срещата на „трикольорите“ с „маджарите“ – 4 юни. Евро 2020 беше отложено с година, а след днешното решение на ИК не е ясно кога националите ще посрещнат своя унгарски съперник пред родни трибуни. /БГНЕС

DW.COM