Спорт

Уимбълдън изплаща парите от наградния фонд на 620 тенисисти

Парите от наградния фонд, заделени за турнира от Големия шлем в Уимбълдън, ще бъдат разпределени на 620 играчи, които трябваше да вземат участие в тазгодишната надпревара, отменена заради коронавируса, съобщиха от Ол Ингланд Тенис Лоун Клъб (АЕЛТК).

Уимбълдън бе отменен за първи път след Втората световна война.

Откритото първенство на Великобритания по тенис, което беше първоначално насрочено за 29 юни-12 юли,  бе отменено за първи път в мирно време поради коронавируса, отнел над 44 000 човешки живота в страната. „Сега сме в позиция да разпределим парите от наградния фонд на тези 620 тенисисти, чието класиране в световната ранглиста щеше да им позволи да влязат директно в основната схема или квалификациите за надпреварата. От общо 10 млн. паунда, АЕЛТК ще разпредели парите от наградния фонд предвид обстоятелствата през тази година и в духа на разпределението на наградния фонд на АЕЛТК през последните години“, се казва в тяхно изявление.

АЕЛТК заяви, че 224 играчи на сингъл ще получат по 12 500 паунда, тъй като бяха записани за участие в квалификационните кръгове, докато 256 тенисисти в основната схема ще получат по 25 000 паунда всеки. Играчите на двойки ще вземат по 6 250 паунда, докато тези с увреждания ще получат по 6 000 паунда. „С удоволствие обявяваме, че нашата застрахователна политика ни позволи да осъзнаем ефекта от отмяната върху играчите и сега сме в позиция да предложим това плащане като награда за усилената работа, която инвестирахме“, каза изпълнителният директор на АЕЛТК Ричард Люис.

АЕЛТК обяви още, че поставените в схемата при мъжете на сингъл за турнира догодина ще бъдат базирани „само и единствено на ранглиста“, докато при в основната схема при жените на сингъл няма да има промени. /БГНЕС

DW.COM