Международна, Свят

Американците: САЩ не вървят в правилната посока

Мнозинството американци смятат, че страната им се движи в неправилната посока в много области, показват данните от допитване на изследователския център „Пю“.

 

Въпреки че 56% от запитаните са оптимисти за бъдещето на САЩ, голяма част от тях са песимисти, когато стане дума за отношението им по конкретни проблеми в страната към 2050 г.

„Мнозинството американци са убедени, че икономиката ще бъде по-слаба, здравеопазването ще стане по-недостъпно, околната среда ще се влоши, а възрастните хора все по-трудно ще свързват двата края, отколкото днес“, пишат авторите на проучването.

54% прогнозират влошаване на икономическото положение, почти три четвърти твърдят, че разликата между богатите и бедните ще се увеличи. Почти половината от жителите на САЩ смятат, че средната класа ще се съкрати, а 44% са на мнение, че през 2050 г. жизненият стандарт на средното семейството ще бъде по-лош, отколкото е днес.

Американците критично оценяват бъдещето на страната си на световната сцена. Трима от петима анкетирани смятат, че Съединените щати ще играят по-малко важна роля в международните въпроси.

В изследването се отбелязва, че американците са разтревожени от упадъка на моралните ценности на нацията и не са убедени, че политиците могат да се справят с предизвикателствата пред САЩ. /РИА „Новости“

DW.COM