Балкани, Свят

Атина следи внимателно действията на Анкара в Източното Средиземноморие

Гърция се опитва да установи точно кога и къде Турция ще изпрати кораб за проучване на залежите от въглерод в район, попадащ в зоната на гръцките интереси, пише „Катимерини”.

Според появилата се през последните седмици информация и оперативен график на Турската петролна корпорация (TPAO) се налага изводът, че Анкара е започнала да експлоатира зоната, простираща се от брега на Кипър до южната част на Крит, като я е обявила за обединена оперативна зона за турския флот и TPAO.

Атина се опасява, че Турция ще изпрати своя изследователски кораб „Барбароса в района, определен за зона на турски икономически интереси от меморандума за делимитация на морските граници между Турция и Либия. Очаква се на 21 декември корабът да напусне южното крайбрежие на Кипър.

Според източници на изданието, турските планове предвиждат връщането на „Барбароса” в пристанището на Тасуку в Южна Турция. Тревогата е, че Анкара би могла да изпробва решителността на Гърция, като изпрати кораба до морския блок навътре в изключителната икономическа зона на Либия. Това би създало прецедент в зоната, за който Гърция твърди, че в по-голямата си част се намира в континенталния шелф на Крит.

Ако TPAO с помощта на турския флот се опита да проведе проучвания за залежи на въглероди на север, особено в района от Касос и Карпатос до Родос и Кастелоризо, това ще бъде доказателство, че Анкара иска да ескалира напрежението в посока на милитаризиране на кризата. /БГНЕС

DW.COM