Международна, Свят

Борис Джонсън първи във вота за лидер на торите

Борис Джонсън излезе напред в първия кръг от гласуването на депутатите за лидер на Консервативната партия, предаде Спутник.

Джонсън получи 114 гласа пред Джереми Хънт с 43, Майкъл Гоув с 37 и Доминик Рааб с 27, като трима съперници не достигнаха прага от 17 гласа днес.

Саджид Джавид, който оцеля с малко за втория кръг, описа Джонсън като “вчерашни новини”.

Той каза: “Днес имаме нужда от лидер на утрешния ден. Не едни и същи стари хора със същите стари разбирания – а ново поколение, с нов дневен ред.”

Секретарят по международното развитие Рори Стюарт и министърът на здравеопазването Мат Ханкок се измъкнаха едва.

Тримата кандидати, които бяха елиминирани, са бившият секретар на пенсиите Естер Маквей, бившият лидер на Камарата на общините Андреа Лийдсъм и бившият министър на имиграцията Марк Харпър.

В речта си, с която оповести кандидатурата си Джонсън обеща да прокара Брекзит и да победи “бунтовническите партии” – т.е. партия та на Фараж Брекзит и Лейбъристката партия на Джереми Корбин.

Бившият министър на външните работи като кмет на Лондон между 2008 и 2016 г., като твърди, че е намалил процента на убийствата и е построил 100 000 жилища на достъпни цени, въпреки че не спомена, че повечето от тези домове са само на 80% от пазарния наем, което според критиците не е достъпно.

Останалите в надпреварата ще бъдат изправени пред първия си телевизионен дебат на живо в неделя в 90-минутна програма по Канал 4.

Те имат още един кръг от изборите сред консервативните депутати в понеделник преди второто гласуване във вторник, когато броят на поддръжниците се покачва от 16 на 32, като отново отпада претендентът с най-малко гласове.

Следват още няколко кръга гласуване следващата седмица, а партията се надява до 20 юни да останат само двама кандидати.

160 000 членове на консервативната партия, избрани от местните членове, избират победителя, като резултатът се обявява през седмицата, започваща на 22 юли. Консервативната партия трябва до 22 юли да реши кой ще бъде новият им лидер и новият обитател на Даунинг стрийт 10. След това Тереза Мей ще се оттегли като министър-председател, а новият лидер на най-голямата партия в парламента ще бъде назначен за министър-председател от кралица Елизабет Втора.

Гласуването днес беше тайно, а повече от една четвърт от 313 консервативни депутати – включително Тереза Мей – не казаха кой подкрепят.

Въпреки че Джонсън е водещ след първия кръг, той може и да не спечели непременно.

През 2001 г. Майкъл Портило поведе гласовете на първия и втория кръг, но не успя да спечели в окончателното гласуване, като Йън Дънкан Смит спечели конкурса. /БГНЕС

София
11°
clear sky
humidity: 51%
wind: 4m/s E
H 12 • L 10
22°
Mon
17°
Tue
20°
Wed
18°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM