Международна, Свят

Бъдещите войни ще се водят само с ума

Революционно устройство ще позволява на войниците да контролират военна техника и превозни средства само с мислите си, съобщава „Дейли Стар“.


Учени от няколко университета в САЩ създадоха нов “мозъчно-компютърен интерфейс”. Устройството е свързано с горната част на врата, приема мозъчни сигнали и ги преобразува в дигитална информация. Тези сигнали могат да се използват за управление на превозно средство или за контрол на други компютри. Обикновено тези устройства трябва да бъдат свързани с други машини и често изискват проводящо желе, за да работят.
Вун-Хонг Йо, изследовател от Института за технологии в Джорджия, каза: „Демонстрирахме, че тази преносима, гъвкава портативна система може да управлява електрическа инвалидна количка, мини-кола и софтуерна презентация.“
Устройството е проектирано за неподвижни хора, но може да има много по-широко приложение.
Йо добави: „Тази система може да се използва за контрол на други устройства, включително военно оборудване.“
Информацията се появява в последния брой на списание „Nature Machine Intelligence“.
Миналата година Агенцията за бъдещи изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ (ДАРПА) пусна ново поколение военни самолети, които се управляват от пилот, седящ на стотици километри с имплант в мозъка му.
Използвайки сложни мозъчно-компютърни интерфейси (BCI), войниците ще могат да пилотират до три самолета едновременно само с мислите си.
Топ американски учени работят по схемата от 2015 г.
Още през 2016 г. пилот с прикачен невронен имплант успя да навигира самолет в симулантен полет, като в същото време поддържа два други самолета в готовност.
През 2017 г. пилот управлява самолет чрез друга симулация, този път получавайки бърза обратна връзка – имплантът създаде усещане за изтръпване на ръцете му. /БГНЕС

DW.COM