Международна, Свят

В Израел ще има нови избори на 17 септември

Израелският парламент гласува за провеждането на нови парламентарни избори само месец след вота през април – безпрецедентен ход по инициатива на премиера Бенямин Нетаняху, който се опитва да остане на власт въпреки неуспеха си да сформира коалиционно правителство.

Депутатите гласуваха със 74 на 45 гласа „За“ в подкрепа на разпускането на парламента и насрочиха датата на изборите за 17 септември. Вотът беше провокиран от невъзможността на Нетаняху да сключи споразумение за коалиция, въпреки че собствената му партия „Ликуд“ – заедно с поддръжниците си от десните и религиозните политически формации, спечелиха мнозинство на изборите на 19 април.

Бившият министър на отбраната Авигдор Либерман саботира споразумението като отказа да се включи в коалицията с неговата националистическа партия „Наш дом Израел“, която получи пет депутатски мандата.

Това принуди Нетаняху да настоява за провеждането на нови избори, за да избегне най-големия си кошмар – израелския президент Реувен Ривлин да избере нов премиер, който да направи нов опит да сформира кабинет. /БГНЕС

DW.COM