Международна, Свят

Горбачов искал да обнови СССР, но Елцин поел по пътя на разпада

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов е уверен, че целостта на СССР можел да бъде съхранен, и разказа как се е опитал да го направи.


“Моето дълбоко убеждение беше, че пътят към политическия суверенитет на републиките, до тяхната икономическа независимост, запазване на тяхната идентичност, развитието на културата лежеше чрез обновяването на Съюза, превръщайки го в демократична, реална, ефективна федерация, на която републиките делегират част от своите правомощия”, спомня си той в новата си книга „Какво е заложено на карта: бъдещето на глобалния свят“, която предстои да излезе скоро на пазара.
Горбачов отбелязва, че решаващата стъпка по този път трябвало да бъде нов съюзен договор, чието подписване било осуетено през 1991 г. от августовския преврат, и подчерта, че “той се борил до края за единството на страната”.
“Ръководството на най-голямата република в рамките на СССР – Русия, начело с Борис Елцин, пое по пътя на разпадането. Надделя линията за <…> разединяване на държавата “, казва бившият съветски лидер.
Десетки милиони хора скоро усетили тежките последици от това, добавя той. “Не бива да изненадва никого, че според всички проучвания на общественото мнение повечето руснаци съжаляват за разпада на Съюза и смятат 90-те години на миналия век за най-трудния период в живота си”, обобщава политикът.
Всъщност Съветският съюз се разпада на 25 декември 1991 г., когато Горбачов в обръщение към съветския народ обявява приключването на дейността си като президент. Това беше предшествано от споразумение, подписано на 8 декември от лидерите на Русия, Беларус и Украйна, в което се говори за прекратяване съществуването на СССР и провъзгласява създаването на Общността на независимите държави. Този акт влезе в историята като Беловежкото споразумение. /РИА Новости

DW.COM