Балкани, Свят

Гърция разчупва стереотипите в областта на туризма

Теодорос Караоглу – заместник-министърът на вътрешните работи на Гърция, отговарящ за Македония и Тракия, представи политиката на гръцкото правителство в областта на туристическите услуги.

Заместник-министърът обяви, че според статистическите данни, Гърция е основна туристическа дестинация за българите, като през 2019 г. страната му е била посетена от 1, 5 милиона български граждани, съобщи репортер на БГНЕС.

Министерството на вътрешните работи на Гърция, сектор „Македония и Тракия”, участва със собствен щанд на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо” в София.

Гръцкото правителство е решено да следва новите тенденции в отрасъла и да подкрепя иновативните форми и развитието на специализиран и алтернативен туризъм.

„За тази цел, като разчупваме стереотипи от миналото, насърчаваме туристите да откриват и други аспекти от родината ми, еднакви по своята хубост с останалите красоти”, заяви Караоглу.

Гърция е решила, наред с масовия туризъм, да включи в туристическите си продукти и поклонническия туризъм, който е смятан за една от най-старите форми на туризъм от историческа гледна точка.

В Северна Гърция поклонническият туризъм е често срещан, тъй като Македония и Тракия са посещавани често от хора, водени от религиозните си убеждения и вярвания, както и от желанието да опознаят религиозните традиции.

Министерството на вътрешните работи осъзна своевременно тези тенденции и пристъпи към разработването на проекти, които включват сравнителните преимущества на тези региони.

Заместник-министърът акцентира и върху традиционните връзки между България и Гърция и отправните точки за развитието на поклонническия туризъм, каквито са православието, делото на светите братя Кирил и Методий, Зографският манастир, обитаван от български монаси и много други.

Караоглу обърна специално внимание на базиликата „Св. Ахил” в Мала Преспа, построена от българския цар Самуил, в която се съхраняват мощите на свети Ахил.

„В наши дни религиозният туризъм е икономически и социален феномен с многопластови измерения”, подчерта заместник-министърът.

На журналистически въпрос относно създаването на общи маршрути между балканските държави, Караоглу припомни, че България и Гърция са участници в програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС ИНТЕРРЕГ и партниращите си общини имат възможност да разработват такива маршрути.

По отношение на влиянието, което нелегалната миграция има върху развитието на туризма в страната, той заяви, че 97 % от незаконно влизащите на територията на Гърция са икономически мигранти, а не бежанци. Гръцкото правителство се опитва с въвеждането на нови политики в тази област и посредством сътрудничеството с Фронтекс да опазва сигурността на границите си.

Позицията на страната му е, че този проблем трябва да бъде интернационализиран, тъй като Гърция сама не е в състояние да се справи с него.

Прието е ново законодателство и се предвижда изграждането на нови бежански центрове от затворен тип, а икономическите мигранти ще бъдат връщани или в първата държава на влизане, т.е. в Турция, или в държавата на произход. /БГНЕС

DW.COM