Международна, Свят

Джеръми Хънт: При неуспешен Брекзит ни очакват предсрочни избори

Министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт споделя, какви са възможните последици при провал на преговорите по Брекзит.

„Провал на преговорите по въпроса за сключването на ново споразумение относно условията за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до предсрочни парламентарни избори.“ Това написа в обръщение към съпартийците си британският външен министър, който се състезава за поста председател на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство, съобщава „Дейли Телеграф“.

„Моля ви да гласувате с разума си, а не само със сърцето“, призовава Хънт.

Неправилният подход към преговорите ще донесе избори, а не Брекзит, предупреждава външният министър за перспективата властта да премине в ръцете на лейбъристите, начело с „най-опасния ултраляв лидер“ Джеръми Корбин.

Според Хънт, „най-бързият начин“ да се осъществи Брекзик е да се предложи такава сделка на парламента, която да бъде приета.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г. – две години след подаденото писмено заявление за излизане от съюза. Депутатите от Камарата на общините на британския парламент три пъти отклониха проекта на споразумение за условията по Брекзит, които Тереза Мей постигна в хода на преговорите с европейските лидери. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи датата на Брекзит първо за април-май, а след това за 31 октомври 2019 г.

На 24 май Тереза Мей подаде оставка първо като лидер на управляващата Консервативна партия, а след избирането на нов лидер на торите – и от поста министър-председател. Причина за оставката стана невъзможността да осъществи излизането на страната от ЕС. Името на победителя в избора за ръководител на Консервативната партия ще бъде обявено на 23 юли. Освен Хънт в надпреварата участва и Борис Джонсън – бивш кмет на Лондон и бивш министър на външните работи. /БГНЕС

София
14°
overcast clouds
humidity: 87%
H 9 • L 9
13°
Sat
10°
Sun
15°
Mon
13°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM