Международна, Свят

Джузепе Конте подава оставка

Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви, че работата на неговото правителство приключва и той ще подаде оставка. Той заяви това в горната камара на италианския парламент – Сената.

Салвини и Конте не се разбраха

„Скъпи приятели от “Движението 5 звезди“ /една от двете управляващи партии/ с това приключва работата на нашето правителство“, каза Конте, цитиран от „Раи Нюз 24“.
Той също така съобщи, че след приключването на заседанието на Сената, на което се обсъжда политическата ситуация и правителствената криза, предизвикана от разпадането на управляващата коалиция, ще връчи на президента Серджо Матарела официалната молба за оставката.
Конте изрази дълбоко съжаление, че кабинетът трябва да спре да работи. Според него правителството е работило много плодотворно и за благото на Италия. Той също така посочи, че кризата заплашва страната със сериозни рискове и я поставя в уязвимо положение. Конте обвини в безотговорност своя заместник – министъра на вътрешните работи и лидер на една от двете управляващи партии „Лига“ – Матео Салвини, наричайки го опортюнист.
„Заявявам, че министърът на вътрешните работи е нарушил своите ангажименти, преследвайки личните си интереси и интересите на своята партия, проявявайки политическа безотговорност“, каза Конте.
Той посочи, че след успеха на евроизборите през май, на които „Лига“ получи 34%, Салвини е „търсил повод за криза“.
Конте обвини Салвини в неуважение към парламента, защото той прави своите изказвания, „водещи до тежки последици“, на площадите и в социалните мрежи. Премиерът също така е припомнил на своя заместник отказа да направи изявление в парламента във връзка с предполагаемото финансиране на „Лига“ от Русия. По този повод се води разследване.
Като цяло речта на Конте, която многократно беше прекъсвана от аплодисментите на сенаторите, а също така от протестните крясъци на законодателите от „Лига“, се превърна в публична критика на вицепремиера Салвини, отбелязват наблюдатели.
В Италия избухна правителствена криза, след като на 8 август вицепремиерът и министър на вътрешните работи обяви, че парламентарното мнозинство, създадено след изборите през март 2018 г., не съществува. Салвини призова за нови избори. В разгара на летните отпуски, обаче, обсъждането на ситуацията и изявлението на премиера беше отложено.
Настоящото правителство, включващо представители на “Движението 5 звезди“ и „Лига“, положи клетва на 1 юни 2018 г. след продължили три месеца консултации. Коалиционният кабинет работеше въз основа на програма от 30 приоритетни задачи.
Според съществуващата практика, държавният глава може да приеме оставката на министър-председателя с формулата „изпълнение на текущите си задължения до назначаването на новото правителство“. /БГНЕС и ТАСС

DW.COM