Балкани, Свят

Джуканович: Сръбската църква не се занимава с религия, тя защитава интересите на Белград

Сръбската православна църка /СПЦ/ не се занимава с вероизповедание. Тя се опитва да превърне вярващите в защитници на сръбските национални интереси. Много често това става по един безцеремонен начин, при брутално нарушаване на правовата държава. Тя се меси и в стратегическите посоки на черногорската държавна политика.

Това каза черногорският президент Мило Джуканович в интервю за РТЦГ. Според него СПЦ е основният виновник за разделението сред православните граждани в републиката. Джуканович е убеден, че “разделението може да бъде преодоляно само чрез създаването на автокефална черногорска църква, която ще отвори врати за всички православни”.

“Искам да помогна да излезем от този дълбок разкол сред православните в Черна гора… Няма никакво съмнение, че е имало автокефална черногорска църква, която е създадена от Иван Църнойевич и за това има много исторически документи… Автокефалната черногорска църква има своята история и традиции”, каза Джуканович и подчерта: И държавата не бе възстановена за една година. Така ще стане и с църквата. “Трябва да се изготви добра стратегия. Лично нямам никакво съмнение относно изхода от тази битка. Няма никакво съмнение, че Черна гора ще има своя автокефална църква”, подчерта още Мило Джуканович. /БГНЕС

DW.COM