Балкани, Свят

Димитър Цанев е новият генерален консул в Ниш

„С общи усилия да развиваме по-успешно сътрудничество”, пожела новоназначеният генерален консул на България в Ниш Димитър Цанев. Местният „Нишке вести” отрази неговата първа пресконференция след встъпването му в длъжност, на която присъства и българският посланик в Сърбия Радко Влайков.

Сградата на МВнР в София

В речта си посланик Влайков заяви, че сътрудничеството между Посолството на България и Генералното консулство ще допринесе за решаването на основните въпроси на българското национално малцинство в Сърбия и въпроса за привличането на инвестиции – средни и малки и за развитието на предприемачеството.

Той подчерта и положителната енергия, мотивация и желанието, с които Цанев започва работа на новата си позиция.

Генералният консул заяви, че се чувства дълбоко свързан с региона и ще положи повече усилия за решаване на проблема с българското национално малцинство в Сърбия.

Той призова сънародниците си да се гордеят със своя български произход, защото от историческа гледна точка България направи много за развитието на Балканите.

Изданието подчертава, че през последните 100 години има съществени пречки българите в Сърбия да обявят открито своята принадлежност, така че това ще бъде един от основните приоритети в работата на новия генерален консул.

В плановете му влиза работа по засилване на сътрудничеството между България и Сърбия в областта на икономиката, културата и образованието, както и в туризма, който пострада сериозно, особено след като хотелите и ресторантите в Ниш, които останаха затворени за български туристи.

Създаването на по-добри условия за живот в Сърбия като цяло и подпомагане на националните малцинства са само част от обявените планове в дейността на новия български генерален консул в Ниш. /БГНЕС

DW.COM