Международна, Свят

Докладът на Мюлер – лов на вещици или трамплин за нов мандат на Тръмп

Доналд Тръмп открито заяви, че Робърт Мюлер е започнал “лов на вещици”. Дали няма да се окаже обаче, че специалният прокурор е приказната фея, която ръси с вълшебен прах кандидатурата на президента за втори мандат през 2020 г.?

Задачата на Мюлер беше да проучи твърденията, че Тръмп и неговата предизборна кампания през 2016 г. са организирани в съюз с руски агенти и че Тръмп възпрепятства разследването.

След окончателния доклад на Мюлер, демократите, които контролират долната камара на американския конгрес, вече започнаха да говорят за импийчмънт.

Един уличаващ доклад би могъл да е знак за политическата смърт на Тръмп. От друга страна доклад, който не успява да нанесе сериозни нови удари, може вместо това да влее енергия в една бъдеща кампания за преизбиране на президента.

Веднага се появиха признаци, че вторият сценарии е по-вероятен.

Такъв беше фактът, че при предаването на доклада Мюлер посочи, че не иска повече обвинения.

През последните две години Мюлер обвини 34 души, включително шест бивши съмишленици на Тръмп.

Широко разпространени бяха спекулациите, че той е могъл да проникне още по-дълбоко в кръговете на президента, залагайки капан дори на зет му Джаред Кушнер и синът Доналд Тръмп-младши. Сега изглежда те ще се наслаждават на спокойствието си.

Първата реакция на Белия дом, минути след като докладът бе представен, звучеше спокойно.

В голф курорта на Тръмп във Флорида – „Мар-а-Лаго“, където той отлетя по-рано в петък, властите заявиха, че президентът няма да прави повече изявления пред журналисти. Преди доклада имаше признаци, че такива ще има.

“Следващите стъпки зависят от Главния прокурор Бар и ние с нетърпение очакваме развитието на процеса”, каза говорителката на Тръмп Сара Сандерс.

Бар заяви, че може да изпрати на конгреса обобщение или “основни заключения” още през този уикенд.

Истинската битка ще бъде около исканията на конгресмените, а и на широката публика, да им бъдат предоставени както пълния текст на доклада, така и съответната правна документация.

Макар че Мюлер не нанесе убийствен удар поради липса на доказателства, демократите вярват, че откритията му ще подсилят бъдещите им политически опити.

Адам Шиф, председател на комисията за разузнаване в парламента, каза пред Си Ен Ен, че все още възнамерява да разследва “дали президентът и приближените му са действали като агенти на чужда сила”.

Доналд Тръмп открито заяви, че Робърт Мюлер е започнал “лов на вещици”.

Демократите са особено доволни, че законодателите ще имат възможността да се запознаят внимателно със съдържанието на доклада преди Белия дом.

Те знаят, че веднага щом Тръмп получи копие от него, той ще използва огромното си онлайн присъствие, за да формира общественото мнение относно това, което се казва в доклада.

Тръмп се е хвалил многократно, че има повече от 100 милиона последователи в различни социални мрежи, главно в Туитър, и по време на драмата около Мюлер е използвал това като мегафон, за да нарисува себе си като жертва на политическа вендета. „Лов на вещици“ и „безсмислици“ са нещата, които Тръмп повтаря постоянно.

“Към търговците на наркотици и трафикантите на хора се отнасят по-добре”, написа той, когато един от сътрудниците му беше арестуван.

И дори докладът на Мюлер да е уличаващ или да доведе до бъдеща опасност, Тръмп най-вероятно ще използва липсата на „димящо оръжие“ в него за свое оправдание.

Това би бил всъщност подаръкът, от който се нуждае, за да обедини твърдите си десни поддръжници с твърдението, че през цялото време е бил прав. /БГНЕС


Себастиан Смит за АФП

DW.COM