COVID-19, Международна, Свят

Елизабет II може никога да не се върне към задълженията си

Кралицата може никога да не се върне към редовните си кралски задължения, ако Covid-19 направи обществените ангажименти опасни с години.

94-годишният монарх е в изолация в замъка Уиндзор, за да се предпази от вируса убиец.

Елизабет II иска да продължи да работи, но най-вероятно нейните официални задължения ще се ограничат до видео обръщения.

Разбира се, че Нейно Величество не иска да забави темпото или да спре да работи. Но тя няма да се противопостави на нито един официален съвет, предназначен да защити хората във възрастовата й категория.

Кралицата получава актуализации от парламента редовно и в седмичен разговор с премиера Борис Джонсън.

Кралският биограф Андрю Мортън се опасява, че е малко вероятно кралицата да бъде оставена да се върне към нормалните й обществени задължения. Той смята, че британците вероятно ще я виждат само по телевизионни или видео връзки.

Обичайните партита в лятната градина и държавно посещение от Южна Африка бяха отменени, а графикът със събития й е изпразнен поне до есента. Сватбата на нейната внучка принцеса Беатрис също беше отменена – както и годишните социални събития, обичани от Нейно Величество, като Шоуто на цветята в Челси, Кралските конни състезания и др.

Последните официални ангажименти на кралицата бяха проведени в Бъкингамския дворец на 18 март.

Ръководителят на домакинството Тони Джонстън-Бърт каза, че 22 основни членове на персонала са отседнали в Замъка и не живеят със семействата си, за да защитят кралицата от вируса. Бившият военноморски офицер оприличи операцията на дълъг рейс в морето, когато моряците се разделят от близките си за месеци наред.

Дворецът ще бъде затворен за туристи през лятото, което е за първи път от 27 години насам.

“Принц Чарлз също може да бъде ограничен от кралски задължения, но той е прекарал вируса и вероятно сега има имунитет“, допълва биографът.

„Ужасно е тъжно, но не виждам как кралицата може да възобнови обичайната си работа. Вирусът няма да изчезне скоро и ще бъде с нас месеци, ако не и години. Би било твърде рисковано кралицата да започне да се среща редовно с хора. Тя винаги е обичала да излиза и да се среща с хора, но не може да поема риск. Как може да посреща инвеститори, да се среща с посланици, да прави разходки и да посещава места, без да се среща с хора от близко разстояние?“, каза 66-годишният биограф.

Мортън, чиято книга от 1992 г. „Даяна: Нейната истинска история“ взриви пространството с разкритията за неуспешния брак на принца и принцесата на Уелс, добави: „Ще имаме Zoom монархия – това ще бъде нейно величество на екрана. Ще се върнем към дните на белите ръкавици и дистанцирането, което прави кралските личности по-отдалечени от народа им“. /БГНЕС

 

DW.COM