Международна, Свят

Жертвите в Тайланд са вече 27

Министър председателят на кралство Тайланд съобщи пред медиите, че броят на загиналите в резултат на стрелбата в търговския център в град Нахон Ратчасима (Корат) е нараснал до 27 души, а ранените са 51.

Преди да бъде убит от спецчастите, стрелецът уби един командос и рани друг.

Стрелецът е идентифициран като 32-годишен войник от тайландската армия – ефрейтор Чакрапант Тома. Той застрелял командира си и двама мъже във военен лагер, а след това избягал с крадена кола. По пътя за търговския център нападателят е стрелял безразборно по цивилни граждани.

След като влиза в търговския център, нападателят отново открива огън, след което, според някои сведения, взема 16 души за заложници.

Мотивите на нападателя не са ясни. Според вестник „Khaosod”, войникът изпратил няколко непоследователни съобщения преди нападението, критикувайки корумпираните служители в армията.

Около хиляда души бяха евакуирани от сградата на търговския център. Районът около сцената на нападението е ограден.

Служители на реда и тайландски военни спецчасти провериха четирите етажа на търговския център, но не намериха стрелеца. Предполага се, че той може да се крие в мазето. Според „Spring News”, нарушителят се опитал да напусне сградата през задната врата, но не успял да излезе. РИА Новости съобщи, че стрелецът е убил един командос.

Премиерът на Тайланд е информиран за стрелбата. Той възложи на заместник-министъра на отбраната и командира на въоръжените сили на кралството да следят ситуацията, както и да разследват причините за инцидента и да се погрижат за ранените и семействата на жертвите.

Министерството на здравеопазването на Тайланд обяви кръводарителска акция в провинциите Нахон Ратчасима, Бурирам, Сурин и Хаяфум./БГНЕС

 

DW.COM