Балкани, Свят

Заев: Надявам се никога да не получим покана за Евразийския съюз

Македонското правителство не е получавало покана за членство в Евразийския икономически съюз. Това обяви македонският премиер Зоран Заев.

„Вероятно има някаква защитна мембрана, стена около правителството, така че е трудно да пристигне подобна покана“, пошегува се македонският премиер, след което напълно сериозно заяви: „Не, няма такава покана и се надявам, че тя няма да пристигне“.

С тези думи македонският премиер отговори на журналистически въпрос дали, след като не получи дата за започване на преговори с ЕС, няма да се обърне към Евразийския съюз, воден от Москва.

Покана към Албания и Македония за присъединяване към Евразийския икономически съюз (ЕИС) отправи постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов по време на Евразийския икономически форум в италианския град Верона в края на миналата седмица. „Албания и Северна Македония ще намерят разбиране по-скоро в рамките на ЕИС, отколкото в ЕС”, отбеляза руският дипломат.

Преди две седмици Македония и Албания не получиха покана за ЕС заради позицията на френския президент Еманюел Макрон, който настоя първо да се проведат реформи вътре в общността и след това да се пристъпи към разширяване. По същество това означава отлагане на Македония и Албания за неопределено време.

В същото време в края на миналата седмица Сърбия на президента Александър Вучич подписа договор за присъединяването си към Евразийския съюз, начело с Русия. Отчасти той мотивира това свое действие с бавния напредък на преговорите с Брюксел. ЕС предупреди Сърбия, че членството в Евразийския съюз и ЕС едновременно е невъзможно и на Белград ще му се наложи да избира.

Едновременно с това Сърбия продължава активно да прокарва идеята си за „Малък Шенген“, в който иска да вкара Македония, Албания, Косово и някои други държави от Западните Балкани. Подобни инициативи на Белград се разглеждат в Прищина като опит за възстановяване на югославския хегемонизъм под маската на икономическото сътрудничество. /БГНЕС

 

DW.COM