Балкани, Свят

Караманлис: Турция ескалира отношенията с Гърция от Марица до Кипър

Бившият гръцки премиер Костас Караманлис предупреди, че Гърция е изправена пред големи предизвикателства като ескалацията на предизвикателството на Турция към нейния суверенитет, миграционния въпрос, нежеланието на Европа да поеме водеща роля, непредсказуемостта на САЩ и това, което той определи като “големи слабости” на Договора от Преспа със Северна Македония.

Караманлис, който ръководеше консервативно правителство от 2004 до 2009 г. и беше лидер на партията Нова демокрация в продължение на 12 години, беше водещият говорител в неделя на събитието по случай 80-годишнината на Македонското общество за изследвания (EMS) в Солун, предаде АНА-МПА.

През последните десетилетие Караманлис остана мълчалив, изправен пред критиката за това, че администрацията му оставя огромни дефицити, които помогнаха за ускоряване на финансовата криза в Гърция.

Бившият премиер не се спря на миналото, но реши да се съсредоточи върху предизвикателствата, идващи от чужбина, както и върху жизнената защита на гръцкия характер на Македония. Семейството на Караманлис произхожда от град Серес в Егейска Македония.

В следващите години, каза Караманлис, Гърция ще се изправи пред големи предизвикателства, които ще изискват съгласувани политики, решителност и смелост, а правителствата ще трябва да взимаме трудни решения и да ги прилагаме последователно и дисциплинирано.

Непредсказуемо поведение на САЩ

Имайки предвид положението в международен план, Караманлис отбеляза, че „влязохме във фаза на нарастваща несигурност, изостряна от често непредвидимото поведение на САЩ, което повдига въпроси за последователност и достоверност“.

Това непредвидимо поведение на САЩ, каза той, “се отразява на основни въпроси: от т. нар. Арабска пролет и противоречията на САЩ по сирийския въпрос до тяхното непоследователно поведение към Турция”.

“Антагонизмите, регионалните конфликти, търговските войни и честите промени в баланса на силите, поведението и привеждане в съответствие правят международната сцена много по-нестабилна от всеки друг период след Втората световна война. Тази реалност се отразява с особен интензивност в по-широкото ни обкръжение, т.е. , Югоизточна Европа, Източното Средиземноморие, Близкия Изток “, каза Караманлис.

Крещяща ескалация с Турция

“Няма съмнение, че сме изправени пред явна ескалация от Турция, от Еврос до Кипър. Планирана и систематична ескалация”, каза Караманлис. “Вече знаем какво целят стратегическите стъпки на Анкара”, добави той.

„Досегашният опит показва, че Гърция не трябва да бъде провокирана от машинации на Турция и не трябва да позволява осъществяването на факти срещу нейния суверенитет. Трябва да сме в постоянно състояние на бдителност и готовност. Защото, нека не се съмняваме в това, отстояването на нашите суверенни права и национални интереси ще зависи от нас. Трябва да представим единен фронт и да гарантираме възпиращата сила на нашите въоръжени сили. ”

“С Турция отношенията ни се тестват непрекъснато от произволните ѝ претенции. Разглеждането им изисква сериозност, дългосрочно планиране и инициативи на всички фронтове. Гърция избра международното право като основно оръжие срещу тези претенции“, каза Караманлис и добави, че силните регионални връзки са от решаващо значение.

Караманлис добави, че Турция трябва да се придържа към споразумението си с Европейския съюз по въпроса за бежанците и мигрантите, като отбелязва, че всякакви препятствия, укривания и усилия за по-нататъшно използване на ситуацията от нейна страна трябва да бъдат признати от ЕС, който трябва да предефинира позицията си спрямо Турция.

Неохота в Европейския съюз

Бившият премиер заяви, че ситуацията се изостря от “нежеланието” на Европейския съюз досега да поеме ролята си на силен международен играч.

„Днешната Европа изглежда интровертна, тромава, неспособна да взема критични решения и да предприема инициативи“, и посочи като ярък пример неговата възприемана неспособност да формулира ясна и ефективна политика по въпросите на бежанците и миграцията.

Миграцията е труден, основен и неотложен въпрос, който ще се засили в бъдеще и справянето с него по отношение на хуманитарна, солидарна и финансова подкрепа наистина е наложително, но недостатъчно, отбеляза той.

Договорът от Преспа

Що се отнася до Договора от Преспа, Караманлис заяви, че Гърция не използва адекватно прецедента, който сама е създала, когато е наложила вето на влизането на Северна Македония в НАТО през 2008 г. и че развитието разкрива „основните слабости“ на този договор.

„Можехме да поискаме и да постигнем много повече. Последните събития потвърдиха, че други са били нетърпеливи да се присъединят към НАТО и ЕС и все още имаха какво да докажат. В крайна сметка изглежда, че проблемите им са повече от тези с Гърция “, каза той. Що се отнася до позицията на Северна Македония, той подчерта, че страните, които се стремят – рано или късно – да станат членове на Европейския съюз, трябва изцяло да възприемат и прилагат европейското поведение, европейските принципи и ценности. „Не бива да се предполага, че с подписването на Договора от Преспа, тя автоматично получава билет до Европейския съюз“, добави той.

На събитието присъства и гръцкият президент Прокопис Павлопулос. /БГНЕС

DW.COM