Международна, Свят

Конте: Италиански ренесанс с нов път за правителството

Джузепе Конте осъществи първото си посещение в чужбина след формирането на новото му проевропейско мнозинство, предава „Евронюз“. Италианският премиер се срещна с лидерите на европейските институции, започвайки с новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: жена, която подкрепя от самото начало.

 

В публикация във Фейсбук той споделя надеждата си, че може да се намери обща основа за преразглеждане на фискалните правила на ЕС, което би позволило повече публични инвестиции.

“Не казваме, че не искаме публичните финанси да бъдат контролирани. Нашата цел все още е намаляване на дълга, но искаме да го направим с разумен икономически растеж, с продуктивни инвестиции”, каза Конте.

Назначаването на Паоло Джентилони за комисар по икономическите въпроси може да подскаже, че Европейската комисия ще предостави известна гъвкавост на Рим. Въпреки това той ще работи заедно с заместник-председателя, отговарящ за икономиката, Валдис Домбровскис. Стражът на публичните финанси олицетворява духа на северните държави-членки, които не са склонни да правят твърде много отстъпки.

Миграцията също беше в центъра на разговорите. Рим настоява за нов ефективен механизъм за разпределение на мигрантите между държавите-членки.

“Съществува притеснение, че тези, които не участват, ще бъдат значително засегнати финансово. Що се отнася до Европа, очевидно всички ще трябва да участват в разпределението. Механизмът за солидарност не може да бъде пренебрегнат, без да се заплати цена”, отбеляза Конте.

Рим и Брюксел може би са намерили изгубената хармония, но решението на дългогодишните проблеми се нуждае от подкрепата и на други европейски столици, съобщава „Евронюз“. /БГНЕС

DW.COM