COVID-19, Международна, Свят

Масова ваксинация в Белгия – най-рано през пролетта

Целият свят очаква с нетърпение ваксината срещу новия коронавирус. В момента в Белгия се тестват няколко прототипа като се очаква резултатите да излязат до няколко месеца. Ако всичко е наред, масовата ваксинация може да започне най-рано през пролетта на следващата година. Това заяви на пресконференция вирусологът Стивън Ван Гухт, който е и председател на Националния научен съвет за борбата с COVID-19.


При масовата ваксинация първо ще се започне с най-уязвимите групи , възрастните хора и медицинските служители, посочи той.
Преди да дойде пролетта обаче ние трябва да изкараме зимата. А както се очаква ще бъде по-трудна, но ще се справим, уверен е вирусологът.
Попитан дали вирусът е по-заразен в сравнение с март когато избухна пандемията, Ван Гухт категорично отрече.
„Вирусът си е същия или много, много подобен на този през март и април. Обаче ситуацията е променена. В момента е по-студено. Хората прекарват повече време и срещи вкъщи. А така се увеличават и шансовете за по-лесно заразяване. Това е и обяснението за резкия скок на заболелите oт коронавирус през последните седмици. Няма нищо общо с характеристиките на вируса“, поясни още вирусологът.
Заради резкия скок на заболелите правителството въведе отново рестриктивни мерки, които влязоха в сила от 19 октомври и ще продължат един месец. Сред тях е въвеждане на вечерен полицейски час между полунощ и 05:00 часа, забрана за продажба на алкохол и ограничения при посещения по домовете.
През следващия месец домакинствата могат да поканят вкъщи до 4 гости, и то едни и същи. Разменено гостуване може да стане на всеки две седмици. За тези гости трябва да се спазват правилата за дистанция.
Работата от разстояние, когато е възможно, отново става задължителна.
Затварят се баровете и ресторантите в цялата страна. Хранителните магазини и пазарите няма да се затварят, но ще са задължени да следват действащите противоепидемични мерки мерки. На този етап коледните пазари, зимните курорти и битпазарите са забранени.
Масово големите търговски вериги инсталираха на входовете пунктове, където още на влизането потребителите да дезинфекцират количката преди да я хванат. В магазина е забранено да се влиза без количка или кошница. Смята се, че тя е минималната дистанция между отделните посетители. На този етап страната не е въвела правило, че в магазин може да посещава само един член на семейството.
Новите мерки се приемат сравнително спокойно от белгийците, няма опашки и презапасявания с продукти и тоалетна хартия както в съседна Германия например. Маските в магазините и откритите публични площи, като населените места като автогари и площади са задължителни. За сравнение Холандия все още не е въвела задължителното носене на маски в магазините, но и както при белгийците – влизането в магазин става само, ако сте се снабдили с количка – дори само да си купите пакетче дъвки. /БГНЕС

DW.COM