Международна, Свят

Мерките на ФЕД подкрепиха цената на златото

Цената на златото расте след новините за допълнително стимулиране на американската икономика и последвалото отслабване на паниката на пазарите, показват данните от борсовата търговия.

Към 8.47 часа българско време цената на априлския фючърс на златото на Нюйоркската борса Comex нарасна с 0,23% до 1529,5 долара за тройунция, на майския фючърс на среброто – с 2,8% до 12,845 долара за унция. Спрямо предходната седмица среброто е поевтиняло с 25%, което е най-големият спад от 1983 г.

Златото е най-надеждният актив и поскъпва в период на волатилност на пазара. Въпреки това, в края на миналата седмица „жълтият метал“ се понижи с 9,5%, тъй като инвеститорите продаваха злато, за да повишат резервите си от свободна ликвидност в условията на нестабилност на фондовите пазари на фона на страховете от разпространението на коронавируса и неговото влияние върху световната икономика.

Федералният резерв на САЩ обяви вчера, че мерките за финансиране и стабилизиране на икономиката ще съответстват на тези, които бяха предприето по време на кризата от 2008 г., тъй като през последните търговски сесии страховете от рецесия се усилват. Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че ФЕД ще може да купи краткосрочни книжа за 1 трилион долара за повишаването на ликвидността на пазара. Очаква се, че стимулите ще помогнат на американската икономика да се стабилизира през следващите две седмици.

Освен това, Великобритания стартира нова система за кредитиране, която ще се управлява от „Бенк ъф Ингланд“, за да се осигури краткосрочното финансиране на големите компании, пострадали от епидемията от коронавирус.

„Действията, предприети от ФЕД за поддържане на ликвидността на пазара, на свой ред, помогнаха на златото“, заяви пред Ройтерс анализаторът IG Markets Кайл Рода. /БГНЕС

DW.COM