Балкани, Свят

Мицотакис предлага сертификат за ваксинация

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предлага ЕС да приеме стандартизиран сертификат за ваксиниране, който да улесни движението на ваксинираните граждани, предаде АФП.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен той уточнява, че намерението не е ваксината да стане задължителна или да бъде условие за пътуване. Но лицата, които са ваксинирани би трябвало да могат да пътуват свободно.

Според него, това ще бъде положителен стимул за гражданите да се ваксинират, което е единствения начин за връщане към нормалния живот.

Затова Мицотакис настоява спешно да се постигне съгласие за начина, по който да бъде структуриран сертификатът за ваксиниране, за да бъде приемлив за всички държави-членки.

В писмото си гръцкият премиер изтъква, че „възможно най-бързото възстановяване на свободното движение между държавит-членки и трети страни е основен приоритет за всички“, поради което Гърция реагира бързо и въвежда процедури за облекчаване на свободното движение на лица, ваксинирани срещу COVID-19.

От основно значение е да бъде установен стандартизиран сертификат, доказващ, че лицето е ваксинирано успешно.

Заедно с писмото до ЕК е изпратен и вариант за такъв сертификат, подготвен от компетентните гръцки власти, който ще може да бъде използван за всички превозни средства по суша, вода и въздух.

Ако бъде постигнато съгласие на ниво ЕС за стандартизирания сертификат, тогава той може да бъде изпратен на международно ниво, с които ще се допринесе за възстановяването на свободното движение на глобално ниво, за възстановяване на икономическата дейност на нива от преди периода на кризата.

За държави като Гърция, които са зависими от туризма, е задължително този въпрос за да бъде решен преди началото на летния сезон, подчертава Мицотакис.

В някои страни от ЕС обществеността гледа на въвеждането на „ваксинационен сертификат”, разрешаващ пътуването, като на дискриминационнна мярка./БГНЕС

DW.COM