Балкани, Свят

Мицотакис: Турция да премести мигрантите от буферната зона

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция да деескалира напрежението на границата с Гърция, като върне хилядите мигранти, които са се струпали там, надявайки се да преминат в Европа.

По време на германско-гръцкия икономически форум в Берлин Мицотакис обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че “е разрушил” декларацията на ЕС-Турция от 2016 г., която по същество спря миграцията към Европа, добавяйки, че ако иска преразглеждане на сделката, турският президент трябва да “отстрани отчаяните хората в Еврос ”и „да спре да разпространява фалшиви новини и пропаганда” срещу Гърция.

Мицотакис също така предложи Ердоган да проучи и други възможни подобрения на сделката, като съвместно патрулиране за контрол на потока на мигранти на турската граница и посочи, че връщането на тези, които влизат нелегално в Гърция, трябва да е възможно и от континентална Гърция, както и от островите.

“Влизаме в нова фаза по отношение на миграцията. Президентът Ердоган ще бъде в Брюксел днес следобед и считам това развитие за положително. Надявам се, че това е началото на деескалация на кризата”, каза той на конференцията.

Гърция признава, че Турция е изиграла решаваща роля в справянето с бежанския въпрос, но „това не може да се прави чрез заплахи и изнудване“, добави той.

Мицотакис също така поиска споразумение за доброволното преместване на деца и тийнейджъри-мигранти от Гърция в Европа. “Призовавам държавите да се включат в това осезаемо доказателство за солидарност”, каза той.

Гръцкият премиер също се спря на разпространението на коронавируса и мерките на Гърция, като отбеляза, че е необходима допълнителна координация на европейско ниво.

“Ясно е, че 2020 г. ще бъде различна година от предвиденото от нас и че фискалните цели вероятно няма да бъдат постигнати. Трябва да реагираме бързо”, каза премиерът. /БГНЕС

DW.COM