Международна, Свят

Над 176 млн. деца в света страдат от забавено развитие

В рамките на най-мащабния в света проект за изследване на заболяванията „Global Burden of Disease“ (GBD), експерти откриват, че броят на децата, чието развитие е значително под нормалното поради недохранване, е намалял с 10% през последните 17 години, но продължава да е тревожните 176 милиона.

Това показва доклад на експерти на СЗО, публикуван в списание „Nature“.

В съответствие със стандартите на СЗО, диагноза – забавяне на растежа – се поставя на деца, чийто растеж е много по-малък от 95% от връстниците им от заможни семейства, които не страдат от глад или други проблеми, потенциално забавящи развитието. Такива проблеми най-често водят не само до нарушено физическо, но и умствено развитие.

“Недохранването на децата е най-важната причина за уязвимостта им към инфекции и като следствие, на високата смъртност при тях. Това не е само временно страдание в детството, а трагедия на целия бъдещ живот. Недохранването намалява способността на човека да учи”, коментира за ТАСС един от авторите на доклада, професор Василий Власов.

В изследователския проект участват специалисти от 195 страни, медицински служби и водещи изследователски центрове.

В 105 развиващи се страни в Африка, Азия и Латинска Америка, според изследователите, живеят над 99% от гладните деца, повече от половината от които – 514 милиона – са в азиатски страни.

Една от основните дейности на индийските деца в Кашмир

През последните години броят им намалява значително благодарение на местните и международни програми за ликвидиране на глада. Въпреки тези положителни тенденции, гладът все още представлява почти половината (45%) от смъртните случаи при деца под пет години. Общо около 3,1 милиона деца по света умират поради липса на храна.

Власов и други експерти на СЗО откриват, че още повече деца страдат от физическа и умствена изостаналост, свързана с липса на храна и хранителни вещества. Броят им е намалял от 36% на 26% през последните 17 години и сега достига 176 милиона души. Повечето от тях живеят в четири големи развиващи се страни – Индия, Китай, Пакистан и Нигерия. /БГНЕС

DW.COM